Рік після смерті Катерини Гандзюк: що ми не маємо права забути
Категорія
Україна
Дата публікації

Рік після смерті Катерини Гандзюк: що ми не маємо права забути

Рік після смерті Катерини Гандзюк: що ми не маємо права забути
Джерело:  online.ua

Рік тому, 4 листопада 2018 року, після тривалої боротьби за життя померла херсонська активістка Катерина Гандзюк. Вона знаходилася в лікарні протягом 3 місяців після того, як її облили сірчаною кислотою.

У її рідному місті, Херсоні, Катю поважали за чітку громадянську позицією та сміливу боротьбу з корупцією. Варто зазначити, що напад на неї та смерть від поранення стали одним із найрезонансніших злочинів проти активістів, які стривожили не тільки Україну, але й увесь світ.

Катерина Гандзюк до нападу

Представники ЗМІ та інші українські активісти неодноразово звертали увагу на прогалини у розслідуваннях, звинувачували слідство у неефективності, владу – у байдужості.

Що змінилось у справі за останній рік? ONLINE.UA вирішив нагадати найважливіші моменти, про які повинні знати та пам'ятати українці.

Катерина Гандзюк після нападу

Замовником вбивства Катерини Гандзюк вважають Владислава Мангера - голову Херсонської обласної ради. Він наразі знаходиться під слідством.

Згідно з версією слідства, на початку липня 2018 року Мангер вирішив залякати Гандзюк через її громадську діяльність, протидію вирубкам лісів та проведення акцій протесту. Мангер організував напад, щоб завадити активістці. Підозру Мангеру оголошували як організатору вбивства – тоді слідство саме так кваліфікувало злочин. Пізніше правоохоронці змінили версію – тепер у справі йдеться про "нанесення тяжких тілесних ушкоджень".

Смерть активістки настала саме через опіки, тобто була спричинена нападом. Але умисел злочинців, на думку слідства, полягав не у вбивстві, а нанесенні травм.

Сам Мангер заперечує свою винуватість. Він називає себе жертвою, а своє прізвище серед підозрюваних пояснював тим, що знав другого ймовірного замовника, Олексія Левіна. У липні 2019 року Мангеру вручили підозру.

Владислав Мангер

Варто зазначити, що слідство щодо двох ймовірних замовників злочину, зокрема Мангера, виділили в окреме провадження та призупинили у зв'язку з розшуком другого організатора – Олексія Левіна. Саме йому Мангер замовив напад. Левін мав знайти виконавців, пояснити їм план, надати інформацію про Гандзюк, скоординувати і підшукати місце для переховування після нападу. Через Левіна їм також передавали гроші.

У червні 2019 року суд виніс вироки 5 співучасникам злочину: координатору замаху Сергію Торбіну (засуджений до 6 років і 6 місяців ув’язнення), нападнику Микиті Грабчуку (6 років в'язниці), причетним до нападу Володимиру Васяновичу та В’ячеславу Вишневському (по 4 роки ув’язнення), Віктору Горбунову (3 роки в’язниці). У причетності до вбивства підозрюють також Олексія Левіна, але він ще перебуває в розшуку.

Замовники злочину досі не встановлені і відповідно не покарані. Адвокати вважають замовниками вбивства голову Херсонської облради Владислава Мангера та Ігоря Павловського.

Як повідомляв ONLINE.UA, СБУ раніше  розкритикувала колишнього генпрокурора Юрія Луценко  за його закиди про нібито приховування документів розслідування. Ці документи мали відношення до допиту одного з фігурантів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?