РНБО попередила українців про активне зростання фішингових атак
Категорія
Технології
Дата публікації

РНБО попередила українців про активне зростання фішингових атак

РНБО попередила українців про активне зростання фішингових атак
Джерело:  online.ua

Представники Ради національної безпеки та оборони звертають увагу на те, що в Україні зафіксували активне зростання фішингових атак. За словами фахівців, шахраї обирають найбільш актуальні теми, зокрема про вакцинацію від COVID-19. Що важливо розуміти, така тенденція у світі спостерігається з перших місяців пандемії. Весною минулого року у світі щоденно реєстрували понад 18 мільйонів фішингових повідомлень, пов’язаних з темою коронавірусу. Це попередження озвучили у Національному координаційному центрі кібербезпеки при  РНБО, передає ONLINE.UA.

"Щоправда, вже з середини 2020 року їхня кількість поступово зменшувалась. При цьому фішингові атаки стали більш цілеспрямованими, постійно змінюють тематики: від доступності масок і тестів до розробки вакцин", - йдеться в повідомленні.

За словами експертів РНБО, кіберзлочинці навіть створили на популярній хостинговій платформі фейкову вебсторінку, яка імітувала сайт Міністерства охорони здоров’я. Щоб розмістити сторінку вони зареєстрували кілька доменів, які нагадували офіційний домен МОЗ — moz.gov.ua.

"Саме на цій фейковій сторінці і розміщували інформацію щодо початку з 25 січня обов’язкової вакцинації від COVID-19. При цьому відвідувачам сайту пропонували завантажити файл із подробицями. Цей файл містив шкідливий код (макрос). При відкритті файлу він приховано завантажував інший шкідливий скрипт, який вже забезпечує віддалене управління зараженим комп’ютером. Після відкриття файлу нападники отримували повний доступ до заражених комп’ютерів", - розповідають в РНБО.

Фахівці з кібербезпеки звертають увагу на те, що домени мали такі імена: moz-gov-ua[.]com, moz-govua[.]com та mozgovua[.]com. Якщо ви помітили такі фішингові та фейкові сайти, РНБО просить одразу повідомляти Національний координаційний центр кібербезпеки.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Microsoft Бред Сміт заявив, що кібератака на корпорацію, яка відбулася в грудні 2020 року, "ймовірно, була найбільшою та найскладнішою атакою, яку світ коли-небудь бачив".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?