РНБО попереджає про нову кіберзагрозу для України, подібну до вірусу Petya
Категорія
Україна
Дата публікації

РНБО попереджає про нову кіберзагрозу для України, подібну до вірусу Petya

РНБО попереджає про нову кіберзагрозу для України, подібну до вірусу Petya
Джерело:  online.ua

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки України попереджає владу та усіх громадян про високий рівень кіберзагрози в Україні через масштабну кібератаку, яка відбулася декілька днів тому в США. В РНБО звертають увагу на те, що від атаки постраждали майже всі державні установи Штатів. Окрім того, наголошується, що злам був здійснений через сервер оновлень системи управління продуктами SolarWinds Orion Platform (її версії 2019.4 - 2020.2.1 HF1). Варто звернути увагу на те, що цю атаку пов’язують з діяльністю хакерської групи APT29 або Cozy Bear, яку почасти звинувачують у зв’язках зі службою зовнішньої розвідки РФ. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на заяву РНБО.

Згідно з даними, які наразі має НКЦК, атака дуже схожа з атакою Ransom: Win32/Petya, що мала місце в Україні у 2017 році.

"Враховуючи те, що продукти SolarWinds не є розповсюдженими у використанні державними органами в Україні, ризики для ураження державних українських систем не є критичними. Однак висока активність хакерських угруповань, які пов’язують з російськими спецслужбами, загрожує тим суб’єктів господарювання, які використовують цей продукт, відтак і в Україні, яка перебуває з Російською Федерацією у стані гібридної війни", — йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що суб’єктам господарювання, які використовують цей продукт, рекомендують перевірити свої мережі на наявність показників компрометації. Інформацію про те, як виявити загрозу у продуктах SolarWinds Orion, можна знайти на сайті РНБО.

Варто зазначити, що влада США миттєво відреагувала на атаку хакерів, яка була здійснена, в першу чергу, на Мінфін Штатів.

"Уряд Сполучених Штатів поінформований про ці повідомлення, і ми вживаємо всіх необхідних кроків для виявлення та усунення будь-яких можливих проблем, пов’язаних із цією ситуацією", — виступив з коментарем з цього приводу представник Ради національної безпеки Джон Улліт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ЄС сколихнув новий скандал  після того, як стало відомо, що хакери, які вчинили атаку на Європейське агентство з лікарських засобів, отримали доступ до документів щодо вакцини Pfizer/BioNTech.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?