РНБО та Мінцифри озвучили наслідки кібератаки на банки та держсайти України
Категорія
Україна
Дата публікації

РНБО та Мінцифри озвучили наслідки кібератаки на банки та держсайти України

РНБО та Мінцифри озвучили наслідки кібератаки на банки та держсайти України
Джерело:  online.ua

Атака хакерів на державні установи та українські банки, що розпочалась 15 лютого та триває досі, виявилась найпотужнішою за всю історію України.

Джерело: брифінг голови Міністерства цифрової трансформації

Що відомо про масштабну кібератаку на державні установи та банки 

Вчора, 15 лютого, було здійснено наймасштабнішу в історії України DDоS-атаку на урядові сайти, банківський сектор. Вчора всі органи, які відповідають за кібербезпеку, працювали, щоб протистояти цим атакам і ліквідувати їх найближчим часом, - повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.

Міністр підкреслив, що атака готувалась заздалегідь, а її вартість склала понад 1 млн доларів.

Федеров пояснив, що головною метою хакерів було посіяти паніку та дестабілізувати ситуацію.

Вчора не вдалося досягти поставленої мети. Україна готова до подібних атак, ми розуміємо, що може відбуватися у майбутньому, - зазначив голова Мінцифри.

За словами заступника керівника Держспецзв'язку Віктора Жора, окремі атаки тривають досі.

Наразі ситуація контрольована. Атака триває. Середні показники потужності атаки досягають десятків гігабіт за секунду. Ми фіксуємо комбінацію методів, тобто цілу низку технологій атаки на ресурси, що свідчить про координацію дій атакуючих, про залучення великого обсягу ресурсів, але ми впораємося, - повідомив Жора.

У той же час, за словами заступник голови РНБО Сергія Демедюка, атака була спрямована з метою вчинення психологічного тиску.

Національний банк України як один із суб'єктів забезпечення кібербезпеки спрацював на відмінно, втрат у фінансовій частині у нас не було жодних... Цю DDOS-атаку ми класифікуємо як інформаційно-психологічну. Не як деструктивну, не таку, що пошкодила інфраструктуру, а виключно спрямовану на вплив на населення: показати відсутність доступу до інформаційних електронних ресурсів, які надає держава і фінансові установи, - підкреслив Демедюк.

При цьому представники СБУ допускають, що до кібератаки можуть буть причетні російські спецслужби.

Зарано говорити про конкретних виконавців... Проте вже сьогодні ми бачимо наступне, вартість такої атаки сягає мільйонів доларів. Не може собі якийсь хакер чи навіть група хакерів витратити такі кошти, щоб потім не отримати ніякого матеріального зиску. Тобто створюється спеціальна інфраструктура для таких атак, бо купити на чорному ринку таку DDoS-атаку неможливо. Ми чітко бачимо тут слід іноземних спецслужб. Є окремі ознаки схожості з атаками 13-14 січня. Ми бачимо певну схожість інфраструктури і можемо попередньо говорити, що вони пов'язані. Єдина країна, яка зацікавлена в таких ударах по нашій державі, це Росія. Але це буде встановлено в рамках розслідування, - пояснив керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?