РНБО збирає нараду через загрозу індійського штама коронавіруса
Категорія
Україна
Дата публікації

РНБО збирає нараду через загрозу індійського штама коронавіруса

РНБО збирає нараду через загрозу індійського штама коронавіруса
Джерело:  online.ua

Індійський штам коронавіруса вже найближчим часом може спровокувати четверту хвилю пандемії в Україні. У МОЗ оцінюють ситуацію як загрозливу, тому 23 червня РНБО проведе нараду для затвердження заходів протидії епідемічної загрози.

Джерело: Facebook глави медкомітета Верховної Ради Михайла Радуцького

За словами Радуцького, ВООЗ зафіксувала випадки зараження індійським штамом (Delta-штамом) вже в 92 країнах. Зокрема, ситуація з інфікуванням індійським штамом ковіда стрімко погіршується у Великій Британії, а в цій країні вакцинована від коронавіруса більша частина населення.

"23 червня планується нарада в РНБО, на якому один з питань стосується саме загрози появи в Україні індійського штаму. Українці втомилися від карантину, але ситуація дійсно загрозлива", - попередив Радуцький.

Він також пояснив, що в Україні поки немає технічної можливості виявляти дельта-штам. На даний момент наша країна очікує від ВООЗ нові тест-системи, а поки українські медики відправляють біоматеріали в лабораторію Лондона.

Як в Україні будуть протидіяти дельта-штаму

У МОЗ пропонують затвердити такі заходи:

  • підготувати опорні лікарні до четвертої хвилі пандемії;

  • повернути обов'язкове ПЛР-тестування на кордоні, яке скасовано 17 червня;

  • посилити контроль за карантинними обмеженнями;

  • максимально прискорити вакцинацію.

Радуцький також вважає за необхідне посилити аналітичну роботу, оскільки Delta-штам вражає і людей, які вже перехворіли. Закликає почати централізований збір даних про всі випадки захворювання COVID-19, визначивши більш і менш уразливі для вірусу групи населення, і вже з урахуванням цього планувати карантин.

"Поки в країні фіксуються рекордно низькі показники нових хворих на коронавірус, у нас є час підготувати лікарні: закупити необхідне обладнання, встановити кисневі станції, посилити команди лікарів. Дуже хочу, щоб все це нам не знадобилося, але бути напоготові потрібно!" - підкреслив представник Ради.

Чим небезпечний дельта-штам коронавіруса

Delta-штам в 1,6 рази агресивніше інших відомих штамів, він в 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації і в 1,5 рази частіше - в реанімацію. Для початку спалаху в регіоні досить невеликої кількості інфікованих - вірус настільки агресивний, що навіть одна хвора людина може спровокувати хвилю епідемії.

Саме цей штам став причиною високої смертності під час другої хвилі епідемії в Індії, коли в країні щодня реєструвалося понад 400 тисяч випадків захворювання, в крематоріях не вистачало місць і палива для кремації тіл, а також була зруйнована система охорони здоров'я по всій країні.

Українські медики вважають, що індійський штам з високою ймовірністю проникне в Україну й спровокує нову хвилю пандемії. Вони не беруться називати конкретні терміни, але вважають що ситуація загостриться восени.

Симптоми індійського штаму

Основні симптоми індійського штаму: нудота, біль в животі, порушення слуху, діарея, кашель, прояви на шкірі і в області рота. Але дослідники встановили, що пацієнти, інфіковані цим штамом, частіше скаржаться на симптоми звичайної застуди:

  • загальне нездужання,

  • високу температуру,головну біль,

  • біль в горлі,

  • кашель,

  • нежить.

Медики також говорять, що лихоманка залишається досить поширеним явищем при зараженні індійським штамом коронавіруса, але втрата нюху більше не входить в число 10 основних симптомів. За їх словами, легкі симптоми застуди також може супроводжувати почуття "виключення", що також є характерним симптомом для дельта-варіанту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?