Названа головна небезпека індійського штаму коронавіруса
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Названа головна небезпека індійського штаму коронавіруса

Названа головна небезпека індійського штаму коронавіруса
Джерело:  online.ua

Індійський штам коронавіруса вже наблизився до українських кордонів. Delta-варіант здатний заражати навіть тих, хто має імунітет, але особливо небезпечний він для дітей і підлітків.

Джерело: The Lancet

Співробітники Інституту Ашера при Единбурзькому університеті та Ради по громадській охороні здоров'я Шотландії провели дослідження, яке підтвердило, що Delta-штам має в 1,85 рази вищий ризик госпіталізації, ніж британський штам SARS-CoV-2.

В ході дослідження вони вивчили майже 20 тисяч випадків зараження, які були зафіксовані за останні два місяці. Аналіз отриманих даних показав, що з усіх заражених 134 людини біли інфіковані саме Delta-штамом. Відзначається, що зараження індійським штамом спостерігалося у всіх вікових групах, але частіше у дітей 5 - 9 років і забезпечених молодих людей.

"Дельта-штам виявляли в основному в молодших і забезпечених групах. Ризик госпіталізації виявився приблизно вдвічі вище у пацієнтів з індійським штамом в порівнянні з британським, при цьому ймовірність збільшувалася у пацієнтів з 5 або більше відповідними захворюваннями", - попередили дослідники.

Що відомо про новий штам коронавіруса

Новий штам коронавіруса B.1.617.2 на сьогоднішній день вважається найнебезпечнішим - він високо заразний і потенційно більш смертоносний. Delta-варіант ковіда зареєстрований вже в 60 країнах, а пік захворюваності цим штамом реєструється у молодих людей 12-20 років.

Штам "Дельта" вже стрімко циркулює в Росії, Великій Британії і Португалії. Він в 1,5 рази заразніший і в 2 рази агресивніший, тому збільшує ризики потрапити в лікарню чи в реанімацію.

Український медики вважають, що індійський штам з високою ймовірністю проникне в Україну й спровокує третю хвилю пандемії. Вони не беруться називати конкретні терміни, але вважають що ситуація загостриться восени.

Симптоми і ефективність вакцини проти індійського штаму

Основні симптоми індійського штаму: нудота, біль в животі, порушення слуху, діарея, кашель, прояви на шкірі і в області рота. Але дослідники встановили, що пацієнти, інфіковані цим штамом, частіше скаржаться на симптоми звичайної застуди:

  • загальне нездужання,

  • високу температуру,

  • головну біль,

  • біль в горлі,

  • кашель,

  • нежить.

Дослідники також проаналізували ефективність вакцинації проти штаму з Індії. Вони повідомили, що препарати від Oxford / AstraZeneca і Pfizer-BioNTech ефективні для зниження ризику зараження і госпіталізації з Delta-штамом - ефективність Pfizer - 88%, AstraZeneca - 60%. При цьому одна доза Pfizer ефективна тільки на 33%.

Медики переконані, що щеплення однозначно допоможе людині, якщо не заразитися новим штамом вірусу, то хоча б перенести COVID-19 в легкій формі.

"Без сумніву, коли створювалися вакцини Pfizer, CoronaVac, AstraZeneca і інші, то тоді не враховувалися штами мутувавшого коронавіруса, тому що їх і не було. А то, що перебіг хвороби після вакцинації буде значно легшим - це доведено вченими. Будь-яка вакцина, яка сьогодні є на ринку, вона покликана захистити населення від хвороби, а в разі інфікування полегшити перебіг захворювання ", - кажуть інфекціоністи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?