"Чорний грибок" з Індії: чи можливий його спалах в Україні
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

"Чорний грибок" з Індії: чи можливий його спалах в Україні

"Чорний грибок" з Індії: чи можливий його спалах в Україні
Джерело:  online.ua

Старша наукова співробітниця Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Олена Мошинець прокоментувала спалах "чорного грибка" (мукормікозу - ред.) в Індії. Експертка вирішила детально пояснити, чому небезпечна інфекція та чи є загроза для українських громадян.

Джерело: hromadske

Що потрібно знати про "чорний грибок"

За словами Олени Мошинець, мукормікоз, або "чорний грибок", — це інфекційне захворювання, спровоковане окремими видами пліснявого грибка.

Варто зазначити, що збудники мукормікозу широко поширені в довкіллі. Вони присутні навіть на старій скоринці хліба.

Як стверджує експертка, їхні спори разом із повітрям потрапляють в дихальні шляхи, однак в переважної більшості людей не призводять до жодних проблем зі здоров’ям.

Хто може захворіти на мукормікоз 

Грибкові інфекції переважно вражають людей, які мають серйозні порушення в роботі імунної системи. В першу чергу, йдеться про людей із останньою стадією ВІЛ, злоякісним захворюванням крові чи ослабленням після трансплантації кісткового мозку.

Що важливо розуміти, мукормікоз вважається доволі рідкісною хворобою — до прикладу, в Україні Олена Мошинець не знає жодного клінічного випадку цього захворювання. Проте це ще не означає, що їх немає в нашій країні взагалі.

Чому в Індії відбувся спалах "чорного грибка"

Поки конкретної відповідь на це запитання вчені не знайшли. За словами Олени Мошинець, спровокувати початок спалаху могли декілька факторів.

"По-перше, це особливості штаму коронавірусу, який зараз розповсюджений в Індії. Можна припустити, що саме він призводить до певних змін в роботі імунної системи, які роблять організм вразливим до збудників мукормікозу. По-друге — серйозні санітарно-епідеміологічні проблеми, пов’язані з високою скупченістю населення та культурними особливостями. По-третє — клімат, у якому швидше еволюціонують різні інфекційні збудники. Можливі й певні генетичні особливості населення Індії, що сприяють такій вразливості", - йдеться в повідомленні.

Як діагностується мукормікоз?

Олена Мошинець називає 3 методи діагностики:

  • мікроскопічний, коли за допомогою мікроскопу лаборант у зразку тканини бачить збудника (гриб), і визначає, до якого виду він належить.

  • молекулярний, або ПЛР (полімеразно-ланцюгова реакція).

  • культуральний (простіше кажучи, «посів» — коли зразок тканин пацієнта, що містить спори й міцелій грибів, поміщають у спеціальне поживне середовище та чекають, поки там виросте колонія).

Чи важко вилікувати "чорний грибок".

За словами експертки, грибкові інфекції лікуються набагато складніше, ніж бактеріальні. Окрім того, наголошується, що інколи лікування шкодить чи не більше за саму хворобу і може призвести летальних випадків.

"Якщо антибіотики підібрані правильно, то вже на третій день спостерігаємо чітку позитивну динаміку. А от у випадку з антимікотиками (препаратами для лікування грибкових інфекцій) ефект може з’явитися лише на 5-6 день — навіть якщо вони підібрані правильно... Якщо ж грибкова інфекція потрапила в головний мозок — вона стає взагалі недосяжною для протигрибкових препаратів. Їхні великі молекули не можуть подолати так званий гемоенцефалічний бар’єр, що захищає внутрішнє середовище центральної нервової системи. Тоді надії на одужання практично не залишається", - йдеться в повідомленні.

Для лікування мукормікозів застосовують амфотерицин В та позаконазол.

Варто звернути увагу на те, що в нашій країні ж немає жодних офіційних рекомендацій або протоколів для лікування мукормікозів.

Чи може відбутися спалах "чорного грибку" в Україні

Як стверджує експертка, в нашій країні немає такого ж збігу специфічних обставин, як в Індії — а саме це й призвело до спалаху мукормікозу. Тож боятися подібного спалаху в Україні не варто.

Однак в нашій країні є й інші грибкові інфекції — до прикладу, спричинені дуже небезпечним збудником  Candida auris. Це так звані госпітальні інфекції.

"Інша наша проблема — пневмоциста. Це особливий грибок, який призводить до важкої пневмонії в людей із дуже ослабленим імунітетом", - підсумовує Олена Мошинець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?