ВООЗ попередила про поширення більш заразного штаму коронавіруса по Європі
Категорія
Світ
Дата публікації

ВООЗ попередила про поширення більш заразного штаму коронавіруса по Європі

ВООЗ попередила про поширення більш заразного штаму коронавіруса по Європі
Джерело:  online.ua

Європу може охопити більш заразний штам коронавіруса, який здатний заражати навіть тих, хто має імунітет. Новий штам B.1.617.2, відомий як "дельта-варіант", вже витісняє інші штами в багатьох країнах.

Джерело: заява директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханса Клюге

За словами Клюге, новий штам коронавіруса викликає особливе занепокоєння у фахівців через його більшу заразність. Тому він закликав не повторювати помилок минулого року і не ставитися легковажно до пандемії коронавіруса.

"Ми вже це проходили. Влітку минулого року випадки захворювання поступово росли в молодших вікових групах, потім перемістилися в старші вікові групи, що привело до руйнівного спалаху, локдауну і загибелі безлічі людей восени і взимку 2020 року", - підкреслив він.

Що відомо про новий штам коронавіруса

Новий штам коронавіруса B.1.617.2 на сьогоднішній день вважається найнебезпечнішим - він високо заразний і потенційно більш смертоносний. Він зареєстрований вже в 60 країнах. Доктор медичних наук, лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська попереджає, що пік захворюваності цим штамом реєструється у молодих людей 12-20 років.

"На сьогоднішній день B.1.617.2 класифікований CDC як варіант, який викликає інтерес, тобто має генетичні маркери, пов'язані зі зниженою нейтралізацією антитілами, придбаними в результаті перенесеного захворювання або вакцинації, зниженою ефективністю лікування, труднощами специфічної діагностики, збільшенням заразністі і/або тяжкості захворювання. Ці варіанти також вимагають посиленого епіднагляду, лабораторного моніторингу та епідеміологічного розслідування ", - пояснює Голубовська.

За словами Голубовської, вакцини Pfizer і AstraZeneca захищають від нового штаму коронавіруса: ефективність Pfizer - 88%, AstraZeneca - 60%. При цьому одна доза Pfizer ефективна тільки на 33%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?