Роковини загибелі Небесної сотні: трагедія 18 лютого, яку спровокував злочинний режим
Категорія
Україна
Дата публікації

Роковини загибелі Небесної сотні: трагедія 18 лютого, яку спровокував злочинний режим

Роковини загибелі Небесної сотні: трагедія 18 лютого, яку спровокував злочинний режим
Джерело:  online.ua

Кульмінацією протистояння на Майдані та загалом у центрі Києва взимку 2014 року стали події 18-21 лютого. Сьогодні українці вже вшосте згадують цю трагедію.

Події зазначених днів виводять в окрему категорію. Протести у столиці тривали багато тижнів, з листопада, однак саме наприкінці лютого, у морозну та похмуру погоду, вони поновилися з більшою силою. Вже 22 лютого експрезидент Віктор Янукович втік з України.

Тодішня влада оголосила про проведення так званої "антитерористичної операції" - прямо у центрі Києва. За день 18 лютого загинули 23 активісти "Євромайдану". Переважна більшість з них — внаслідок вогнепальних поранень чи побиття силовиками "Беркуту", тітушками. В окремих випадках тіла людей знаходили зовсім інших районах міста чи поза його межами.

Ранок почався з ходи протестувальників до будівлі Верховної Ради. Її спеціально назвали "Мирним наступом". Люди вимагали обмеження повноважень президента, але отримали побиття й постріли — влада не вагалася, коли організовувала силовий розгін.

Близько опівночі, майже 19 лютого, у будівлі Дому профспілок на Майдані незалежності почалась пожежа. Активісти провели евакуацію. Відновлено установу було лише кілька років потому. Стоячи у самому серці столиці, вона тривалий час була символом трагедії.

Наразі розслідування усіх справ про злочини на Майдані ще не завершено. Обіцянки покінчити з ним лунали як за часів каденції експрезидента Петра Порошенка, так і після перемоги Володимира Зеленського.

Складність цих процесів найчастіше пов'язують з відсутністю усіх фігурантів в Україні, втратою документів, свідоцтв та доказів.

Як повідомляв ONLINE.UA, за  тиждень до того президент Зеленський назвав розслідування справ Майдану найскладнішим в Україні. Він наголосив, що слідством займаються "всі" та навіть нібито швидше, ніж кілька років тому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?