Росія незадоволена нейтральним статусом своєї команди на Паралімпіаді-2024
Категорія
Спорт
Дата публікації

Росія незадоволена нейтральним статусом своєї команди на Паралімпіаді-2024

Росія незадоволена нейтральним статусом своєї команди
Джерело:  online.ua

Марія Захарова назвала незаконним допуск спортсменів із РФ до Паралімпіади-2024 у нейтральному статусі.  Вона звинуватила спортивних функціонерів у відсутності совісті.

Захарова звинуватила МОК у відсутності совісті

Офіційна представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала незаконним допуск спортсменів із РФ до Паралімпійських ігор-2024 у нейтральному статусі. Російська дипломатка виступила від імені Паралімпійського комітету (ПКР) і додала, що спорт повинен залишатися поза політикою.

Про це Захарова заявила під час брифінгу, цинічно звинувативши спортивних функціонерів у відсутності совісті. Проте вона зовсім забула про військові злочини Росії проти України та постійну брехню поплічників президента РФ Володимира Путіна.

Ми продовжуємо вважати, що прийняте генасамблеєю рішення є абсолютно незаконним, необґрунтованим, порушує базові принципи чистого, рівноправного, неполітизованого спортивного руху та суперечить забороні на дискримінацію за якоюсь ознакою, що лежить в основі паралімпійських цінностей. Є розуміння, який шлях пройшли люди, які стали через різні причини інвалідами, але своїм прикладом доводять, що життя триває незважаючи ні на що. Дають надію іншим людям рухатися вперед. Соромно ж має бути. Не тільки юридичний орган дав свій висновок, але ж є совість, – сказала Захарова.

Раніше голова Паралімпійського комітету Росії (ПКР) Павло Рожков злякався "вічного" відсторонення спортсменів із РФ від міжнародних стартів.

ПАРЄ виступила за повний недопуск спортсменів РФ і Білорусі до Олімпіади

Це рішення ухвалили 22 червня 71 голосами "за" та 4 "проти".

Відповідно до положень документу, Асамблея вважає, що участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх у нинішніх умовах є немислимою, буде використана як інструмент пропаганди та де-факто унеможливить участь інших спортсменів, зокрема й українських.

ПАРЄ підкреслює, що відсутність відповідної суворої заборони спонукатиме російських громадян повірити, що світ готовий підтримувати зв'язки з Росією, незважаючи на її військову агресію проти України.

Асамблея наголошує, що відповідним недопущенням спортсменів держав-агресорів МОК продемонстрував би свою прихильність цінностям Олімпійських ігор, сприяв би пошуку мирних шляхів вирішення конфліктів і надіслав би чіткий сигнал російському та білоруському урядам, що їхні дії мають наслідки і що міжнародне співтовариство солідарне з Україною.

ПАРЄ закликає національних представників МОК, національних та міжнародних спортивних федерацій висловити свою незгоду пропозиції МОК допустити російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських та Паралімпійських іграх у Парижі навіть як "нейтральних атлетів".

Документ містить рішучий заклик до МОК та його спортивних органів заборонити участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх в Парижі, а також у всіх інших великих спортивних заходах, доки триває війна агресії проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?