Росія та Іран стоять за операцією ХАМАСу в Газі — полковник Кемп
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія та Іран стоять за операцією ХАМАСу в Газі — полковник Кемп

Річард Кемп
Джерело:  The Israel National News

Колишній командувач британських сил в Афганістані полковник Річард Кемп вважає вірними зусилля Ізраїлю знищити ХАМАС після терактів. Бойовиків підтримують Іран та Росія.

Операція ХАМАСУ була б неможлива без Ірану та Росії

Колишній командувач британськими силами в Афганістані полковник Річард Кемп підтримує зусилля Ізраїлю знищити ХАМАС після різанини.

Річард Кемп розповів 8 жовтня Israel National News - Arutz Sheva про війну, розпочату ХАМАСом проти Ізраїлю, під час якої на сьогоднішній день було вбито понад 350 людей, і заявив, що рука Росії може бути знищена, як і рука Ірану.

Атака почалася зі скоординованого прориву огорожі на кордоні з Газою в кількох місцях, що супроводжувалося обстрілом тисяч ракет по південному Ізраїлю. Це дозволило загонам терористів проникнути в країну та атакувати численні громади та міста на півдні Ізраїлю рано вранці. Ізраїль був заскочений зненацька під час нападу, що представляє масштабний провал розвідки.

Я не сумніваюся, що питання щодо цього провалу розвідки зараз розглядаються в ізраїльському уряді, – сказав полковник Кемп про неспроможність передбачити та зупинити смертоносну атаку ХАМАС.

Кемп додав, що впевнений у проведенні повного розслідування, коли поточна ситуація стабілізується.

До того часу ми можемо лише припускати. Деякі люди назвали цей напад ізраїльським 11 вересня або ізраїльським Перл-Харбором, обидва з яких також супроводжувалися трагічними подіями на кшталт провалу розвідки.

Він заявив, що за атакою стоять Іран і Росія. Атака, за його словами, була "надто складною, щоб терористи з Гази могли здійснити її самостійно".

Конкретна дата була обрана палестинськими терористами, щоб скористатися ізраїльським святковим періодом, дуже схожим на війну Судного дня, яка почалася приблизно в той же час у 1973 році. Але стратегічний контекст має три аспекти. По-перше, за цією атакою стояла рука Ірану. Вони фінансують, озброюють і керують ХАМАСом та Ісламським джихадом. Іран відданий знищенню єврейської держави, як їхні лідери повторюють знову і знову.

Полковник Кемп пояснив:

По-друге, за цією атакою також стояла б Росія. Москва і Тегеран є близькими союзниками, які співпрацювали над масовими вбивствами мирного населення під час війни в Україні, для якої Іран постачав безпілотники-вбивці. Лідери Ісламського джихаду та ХАМАС відвідував Москву протягом останніх кількох місяців і зустрічався з високопоставленими російськими урядовцями. Мотивація Росії тут полягає в тому, щоб розпалювати нестабільність на Близькому Сході, щоб відвернути політичну смугу та ресурси США від України.

По-третє, у своїй гонитві за хаосом та гегемонією Ірану на Близькому Сході і Росія, і Іран хочуть зірвати переговори про нормалізацію між Саудівською Аравією та Ізраїлем, сказав він.

Важко оцінити вплив, який це матиме [на переговори з Саудівською Аравією], але це, безумовно, ускладнить переговори і навіть може призвести до їх тимчасового припинення.

На запитання про те, як Ізраїль повинен відповісти на такий зухвалий і смертоносний напад, Кемп відповів:

Закони війни про пропорційність не мають відношення до стратегічних цілей, а лише до проведення операцій, коли життя цивільного населення може бути під загрозою. Ізраїль добре відомий за пропорційне застосування сили для захисту своїх громадян, незважаючи на пропагандистську кампанію, яка стверджує протилежне. Я думаю, що ця атака змінить стратегічний розрахунок Ізраїлю, і йому доведеться завдати безпрецедентної шкоди керівництву ХАМАС та Ісламського джихаду. Це може означати наземну операцію в Газу, що призведе до тривалої чи середньострокової військової присутності на землі. Я думаю, що найближчою метою буде знищення ХАМАСу та Ісламського Джихаду як життєздатних терористичних організацій.

Що стосується заручників, то, на думку Кемпа, це, мабуть, найважча проблема, з якою стикається Ізраїль.

Врятувати велику кількість людей, безсумнівно, розсіяних у безпечних місцях навколо Гази, може бути неможливим, але я не сумніваюся, що ізраїльський уряд, розвідка та ЦАХАЛ зроблять усе, що можливо. Можливо, найкращою надією буде міжнародний тиск на терористів, але ці заручники – це нагорода, від якої вони не хочуть відмовлятися, – сказав він.

Захід повинен визнати участь Ірану та Росії в цьому. Зокрема, США повинні припинити заспокоювати Іран. Західні уряди повинні розглядати ХАМАС та «Ісламський джихад» як своїх ворогів і підтримувати Ізраїль у його зусиллях знищити їх, а також застосовувати власні каральні дії проти Західні лідери повинні голосно висловлюватися на підтримку ізраїльських військових оборонних дій зараз і в довгостроковій перспективі, працюючи над протидією антиізраїльському наративу, який посилюватиметься необхідними діями Ізраїлю для захисту свого населення, підсумував полковник Кемп.

Полковник Кемп побував на передовій в Україні

Сьогодні я на власні очі бачив на передовій український контрнаступ, який триває вже чотири місяці. І я був свідком того, наскільки важкою є ця боротьба як для українців, так і для росіян.

Полковник Річард Кемп, офіцер британської армії у відставці, побував на передовій українського контрнаступу разом з командою online.ua і розповів, з чим доводиться стикатися українським військовим.

Кемп підкреслює, що саме українці намагаються прорвати надзвичайно захищені російські оборонні позиції. Це є дуже складним завданням, особливо без переваги у повітрі, і фактично з російською перевагою в повітрі.

Я побачив на власні очі маневри висококваліфікованих українських військових у контрнаступі і відбитті ними локальних атак росіян.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?