Росія домовилася розділити Сирію на зони впливу - ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія домовилася розділити Сирію на зони впливу - ЗМІ

Росія домовилася розділити Сирію на зони впливу - ЗМІ
Джерело:  Reuters

Росія, Туреччина та Іран домовилися, що Сирія буде розділена на неофіційні зони регіонального впливу, при цьому Башар Асад залишатиметься президентом країни, принаймні кілька років.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані Reuters.
Дипломатичні джерела, знайомі з думкою російської сторони, розповіли виданню, що угода, яка дозволила б регіональну автономію в рамках федеральної структури, контрольованої Асадом, групі алавітів, знаходиться в стадії розробки. Зміни повинні бути внесені повстанцями, країнами Перської затоки і США.
"Відбувається рух у бік компромісу. Остаточна угода буде складною, але позиції зрушили", - сказав генеральний директор Російського ради з міжнародних справ, аналітичного центру, близького до МЗС РФ, Андрій Кортунов.

Читайте також: Росія і Туреччина ухвалили важливе рішення щодо Сирії
Кілька джерел говорять, що згідно з договором, армія Асада буде скорочена між Росією, Туреччиною та Іраном. При цьому Росія і Туреччина можуть дозволити Асаду залишитися до наступних президентських виборів, після чого він залишить пост на користь менш поляризованого кандидата від алавітів.
За словами джерел, Іран ще належить переконати в тому, що Асад повинен залишитися, але в будь-якому випадку, в кінцевому рахунку сирійський президент залишить посаду з гарантіями для нього і його сім'ї.
Відзначається, що якщо Росії вдасться домогтися свого, нові мирні переговори між урядом Сирії та опозицією почнуться в середині січня в Астані, столиці Казахстану, близького союзника РФ.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що встановлення миру в Сирії неможливо, поки на посаді президента країни залишається Башар Асад.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?