Росія екстрено звернулася до Ради Європи і ООН через Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія екстрено звернулася до Ради Європи і ООН через Україну

Росія екстрено звернулася до Ради Європи і ООН через Україну
Джерело:  online.ua

У Росії шокували черговим закликом до Ради Європи та ООН щодо України. На цей раз в Москві істерика через закон "Про освіту", який був прийнятий 16 січня. У МЗС РФ вимагають, щоб міжнародні правозахисні інститути екстрено відреагували на дії української влади, які, на думку Москви, нібито "діскрідітіруют" права російськомовних дітей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС РФ.

"Не дивлячись на рекомендації Венеціанської комісії Ради Європи "забезпечити необхідний баланс" в мовній сфері і обіцянки київської влади їх виконати, на ділі нічого не змінилося: російську мову на Україні продовжує піддавати подвійний дискримінації", - заявили в російському МЗС.

Російські дипломати вважають, що українські школи повинні продовжувати навчати дітей російською мовою, щоб не ставити в жорсткі рамки російськомовних дітей. Також в МЗС Росії вказали на те, що Україна проігнорувала вимогу Венеціанської комісії і не стала проводити консультації з представниками різних національностей щодо освітнього закону. На думку МЗС РФ, "російська мова в Україні продовжує піддаватися подвійний дискримінації".

"Офіційний Київ продовжує йти по шляху насильницької українізації, асиміляції неукраїномовного населення в порушення Конституції країни і зобов'язань в сфері захисту прав людини і національних меншин", - йдеться в коментарі МЗС РФ.

Слід зазначити, що раніше аналогічна істерика через українську мову в Україні виникала у глави МЗС РФ Сергія Лаврова. В ході засідання міністерської ради ОБСЄ в Братиславі він цинічно звинуватив українське керівництво в "грубій дискримінації" російської мови в Україні.

Нагадаємо, новий закон України "Про освіту" передбачає скорочення годин навчання в українських школах на мовах нацменшин. У ньому прописано три моделі мовного навчання в школах України. Перша модель передбачена для корінних народів України, які не проживають в середовищі своєї мови - вони мають право отримувати повну загальну середню освіту мовою і корінного народу, і нацменшин, поряд з державним. Так, навчання для кримських татар в школах рідною мовою відбуватиметься поряд з ґрунтовним вивченням української мови. Друга модель - для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. В них з п'ятого класу не менше 20% навчального часу має викладатися українською. До дев'ятого класу державною мовою України повинні викладати 40% предметів, у старшій школі - не менше 60%. Третя модель буде працювати для інших національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім'ї, а також проживають переважно в середовищі своєї мови (російська мова). Для них в початковій школі предмети будуть вести мовою меншини і на українському. З п'ятого класу не менше 80% всіх предметів мають бути українською.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія терміново звернулася до Ради Європи через українську рекламу. У Москві обурилися тим, що в Украні реклама бидет виходити українською мовою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?