Росія ігнорує судовий наказ по Криму - Україна звернулася по допомогу до всього світу
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія ігнорує судовий наказ по Криму - Україна звернулася по допомогу до всього світу

Росія ігнорує судовий наказ по Криму - Україна звернулася по допомогу до всього світу
Джерело:  online.ua

26 квітня 2020 року виповнюється чотири роки з того дня, як окупаційна влада Росії незаконно вирішила віднести Меджліс до екстремістських організацій і заборонити його діяльність на півострові. У зв'язку з цим сьогодні МЗС України звернувся з закликом до всього світу посилити тиск і ввести санкції проти Росії, яка продовжує нахабно ігнорувати наказ Міжнародного суду ООН від 2017 року, в якому російську владу зобов'язали утриматися від прийняття або підтримки обмежень щодо можливості кримських татар зберегти власні представницькі інститути, включаючи Меджліс, на території українського Криму. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

"Заборона вищого представницько-виконавчого органу кримських татар окупаційною владою стала черговим свідченням грубого порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини, виявом расової дискримінації, елементом масштабної кампанії залякувань і переслідувань незгодних з окупацією півострова та фіктивними результатами так званого «референдуму» від 16 березня 2014 року, організованого фактично під дулами автоматів окупаційних військ і визнаного незаконним світовим співтовариством", - йдеться в заяві МЗС.

Українські дипломати нагадали, що сьогодні в рамках триваючих репресій проти незгодних, близько 120 громадян України, більшість з яких є кримськими татарами, незаконно утримуються або засуджені Росією за політичними мотивами на території РФ і тимчасово окупованого Криму. Більш того, за останні півроку окупаційна адміністрація виносить масові попередження про неприпустимість порушення "закону про мітинги і збори" членам Меджлісу кримськотатарського народу, активістам кримськотатарського національного руху, зокрема Еміне Авамілевій, Абдурешиту Джеппарову та іншим активістам.

"Забороною Меджлісу Росія порушила фундаментальні норми права, включаючи Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенцію Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод, а також право корінного народу України, Криму на представництво і самоврядування, яке надається Декларацією про права корінних народів ООН, ухваленою 13 вересня 2007 року", - підкреслили в МЗС.

У відомстві додали що при цьому Росія свідомо ігнорує припис наказу Міжнародного суду ООН вже протягом трьох років, і питання невиконання окупантами наказу буде розглядатися Міжнародним судом ООН вже при розгляді справи по суті.

"У зв'язку з цим закликаємо світову спільноту продовжувати чинити тиск на Росію і посилювати санкції з метою забезпечення виконання наказу МС ООН і припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму", - звернулися в МЗС України до всього світу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, в ЄС обурені новим свавіллям, яке російський глава Володимир Путін влаштував в незаконно анексованому Криму. Брюссель висунув жорстку вимогу Росії, яка повинна негайно зупинити незаконне заклик місцевих жителів півострова в російську армію. В Євросоюзі нагадали Путіну, не визнають і ніколи не визнають незаконну анексію Криму, тому вимагають негайно припинити всі порушення міжнародного гуманітарного права на українському півострові.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?