Росія може отримати контроль над Нігером у разі бездіяльності США — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія може отримати контроль над Нігером у разі бездіяльності США — Bloomberg

Росія може отримати контроль над Нігером у разі бездіяльності США — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Наразі США досі відмовляються офіційно визнавати військовий переворот у Нігері, адже це змусить Вашингтон припинити військову співпрацю з країною в африканському регіоні Сахеля, на території якої розміщуються терористичні угруповання джихадистів та російські найманці.

Джерело: Bloomberg

Що відомо про ситуацію у Нігері

Хунта у Нігері посунула від влади та взяла у заручники демократично обраного президента Мохамеда Базума.

Провідну роль у військовій операції в регіоні Сахелі довгий час відігравала Франція.

Однак, з точки зору Вашингтона, висновок французів являє собою можливість прояснити три аспекти американської великої стратегії.

Незважаючі на геополітичну конфронтацію між країнами Заходу та Росією і Китаєм, Франція і США представляють собою не єдиний фронт, а держави із власними інтересами.

У Сахелі Францію ненавидять, тоді як США просто не довіряють. Таким чином, американцям не потрібно відчувати себе зобов'язаними слідувати тому, що роблять французи.

Цинічно, російські найманці з "групи Вагнера" ретранслюють цю версію, проникаючи в регіон, роблячи ставку на те, що африканці не помітять неоімперіалістичну агресивну війну Москви проти України.

Якщо говорити спрощено, то геополітичний ефект переворотів в Сахелі полягає в тому, щоб вивести французів і ввести в країну росіян, залишивши при цьому терористів святкувати хаос.

Такий збіг обставин підкреслює другий момент сучасної зовнішньої політики США і міжнародних відносин в цілому: реалізм переважає над ідеалізмом.

Чому США допустили помилку стосовно Африки

Адміністрація Байдена спочатку була сміливою ідеалісткою, яка заявляла, що очолить вільний світ проти тиранів.

Однак після нападу Росії на Україну у 2022 році з'ясувалося, що цей крок не працює для країн так званого Глобального півдня, включаючи Африку. Як теми для розмови влада та порядок працюють краще.

Звідси і план Б Байдена, який являє собою повернення до історичних засобів силової політики. Цей перехід до реальної політики пояснює, наприклад, чому Байден розглядає гарантії безпеки для Саудівської Аравії, автократичної монархії. Мета полягає в тому, щоб не допустити китайців і росіян, залишити ізраїльтян осторонь, а іранців, саудівців та інших бути слухняними.

Слід визнати, що в котлі людських страждань, яким є Сахель, наведення навіть мінімального порядку буде непростим завданням. У Нігері у США є трохи більше 1000 військовослужбовців і сучасна база дронів. Залишається тільки здогадуватися, чи зможуть ці сили стримати місцеві відділення Аль-Каїди і Ісламської держави, а також найманців Вагнера.

Але, можливо, варто спробувати. І це стосується третього елемента великої американської стратегії, поставленої на карту в Нігері. Це відображено в дебатах у Вашингтоні між інтернаціоналістами, які вважають, що США повинні продовжувати грати роль доброзичливого гегемона в світових справах, і неоізоляціоністами, які вважають, що Америці слід скоротити витрати. "Активатори" залишаться в Нігері, "стримуючі" поїдуть.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?