Росія несподівано перекинула винищувачі у Лівію - що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія несподівано перекинула винищувачі у Лівію - що відбувається

Росія несподівано перекинула винищувачі у Лівію - що відбувається
Джерело:  online.ua

Представники африканського командування збройних сил США (AFRICOM) звинуватили Росію у перекиданні військової авіації до Лівії, де триває війна. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву відомства.

За даними американської сторони, йдеться перш за все про порушення збройного ембарго. Кремль постачає так званій Лівійській національній армії маршала Халіфи Хафтара винищувачі МіГ-29, Су-35 та бомбардувальники Су-24.

Для цього російське командування використало підконтрольні йому військові бази у Сирії. Там авіацію перекрасили, щоб приховати походження.

"Російські військові літаки, швидше за все, забезпечать підтримку з повітря для ПВК "група Вагнера", яка допомагає ЛНА у війні проти міжнародно визнаного уряду національної згоди", - пояснили в AFRICOM.

Приводом для такої резонансної заяви стали світлини, які отримали завдяки супутниковому спостереженню. Російська сторона передбачувано жодним чином не прокоментувала звинувачення.

Першим про прибуття російської авіації оголосив керівник уряду національної згоди Лівії Фатхі Башагха. Це відбулося ще минулого тижня. Утім, офіційно визнана влада країни не змогла підтвердити походження бойових літаків.

Також агентство Bloomberg повідомляло про наявність у Хафтара потужних авіаційних сил. Невдовзі після цього поплічник Муаммара Каддафі анонсував проведення наймасштабнішої повітряної авіації у Лівії.

Нагадаємо, лівійська війна спалахнула з новою силою після того, як маршал Хафтар захотів підкорити усю територію країни — під своєю владою. Він не зміг "бліцкригом" узяти столицю Триполі, де знаходиться уряд, який визнали країни ООН. Йому також протистоїть корпус турецької армії.

Як повідомляв ONLINE.UA, експерти Організації Об’єднаних Націй оприлюднили звіт щодо іноземної військової присутності у зоні лівійської війни. Зокрема йдеться про російських найманців.

Згідно з оприлюдненим звітом, у Лівії перш за все перебуває так звана "група Вагнера". Вони воюють на боці лівійського генерала Халіфи Хафтара, який вже тривалий час намагається узяти Лівію під свій контроль.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?