Російські найманці в Лівії: ООН оприлюднила приголомшливі деталі
Категорія
Світ
Дата публікації

Російські найманці в Лівії: ООН оприлюднила приголомшливі деталі

Російські найманці в Лівії: ООН оприлюднила приголомшливі деталі
Джерело:  online.ua

Експерти Організації Об'єднаних Націй оприлюднили звіт щодо іноземної військової присутності у зоні лівійської війни. Зокрема йдеться про російських найманців. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на документ, який цитують агентства Associated Press, Agency France Press та Reuters.

Згідно з оприлюдненим звітом, у Лівії перш за все перебуває так звана "група Вагнера". Вони воюють на боці лівійського генерала Халіфи Хафтара, який вже тривалий час намагається узяти Лівію під свій контроль.

Представники ООН оцінили чисельність російських найманців від 800 до 1 200 людей, включно зі снайперами та спецпідрозділами. Вони відзначили наближеність групування до президента Володимира Путіна та використання її у регіонах, де Кремль прагне посилити вплив, але неофіційно. Йдеться окрім Лівії про Україну, Сирію, інші країни Африки.

Це не перша згадка "вагнерівців" у контексті лівійської війни, однак це перший випадок, коли про це інформують на рівні ООН. Російська сторона передбачувано спростовує таку "присутність".

У Лівії найманці здійснюють технічну підтримку військової техніки, беруть участь у різних операціях. Зокрема згадується фаховий контроль введення артилерійського вогню та радіоелектронну боротьбу.

Експерти також заявили про певні докази російської присутності. Лівійський уряд, який визнала міжнародна спільнота та з яким воюють сили Хафтара, захопили зразки зброї, "типові для озброєння, яке використовували представники "групи Вагнера" в інших місцях – на сході України та в Сирії".

Як повідомляв ONLINE.UA, Кремль відреагував на оприлюднення відомих відео, які демонструють звірства російських найманців у Сирії. За словами речника президента РФ Дмитра Пєскова, уряд шокований відеороликом із жорстоким вбивством сирійця. Утім, він жодним чином не підтвердив присутність кремлівських найманців у країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?