Росія стала першою в світі країною за смертністю від коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія стала першою в світі країною за смертністю від коронавіруса

Росія стала першою в світі країною за смертністю від коронавіруса
Джерело:  online.ua

Російська влада грубо маніпулює даними про смертність від коронавіруса в країні. Кремль приховуєдані за надлишковою смертністю, про яку звітує з затримкою в місяці. Але в звіті Росстата про смертність в Росії за 2020 рік вказано, що в країні померли 2 мільйони 124,5 тисячі осіб, а це на 358 тисяч або на 18% більше, ніж в 2019 році. Влада Росії вказала, що надлишкова смертність тільки на 81% пов'язана з ковідом, але регіональні департаменти охорони здоров'я свідчать про протилежне і стверджують, що з COVID-19 пов'язані 98-100% надлишкових смертей. Це факт підтвердив і дослідник з Університету Тюбінгена Дмитро Кобак, який підрахував, що в Росії від коронавіруса померли 480 тисяч людей, а це значить, що Росія вийшла на перше місце в світі по смертності від коронавіруса, передає ONLINE.UA.

Спеціаліст показав таблицю, в якій окреслив рівень смертності від коронавіруса в двадцяти країнах світу. У ній зазначено, що в Росії летальність від ковіда становить 256 осіб на 100 тисяч населанія, а офіційна статистика відрізняється від реальних даних в 6,5 раз. Кобак також навів офіційні дані Росспоживнагляду за січень 2021 року, в яких зазначено, що за кількістю смертей від коронавіруса, перший місяць цього року був не менш важким, ніж грудень. Експерт порівняв офіційну статистку з показниками надлишкової смертності, які відрізняються в ті самі 6,5 рази, зазначивши, що на 9 лютого виходить, що надлишкова смертність в Росії з початку 2021 року становить понад 129 тисяч. А це означає, що в Росії на сьогоднішній день з початку епідемії вже померли понад 480 тисяч осіб і Росія вже вийшла на перше місце за відносною кількістю померлих, наблизившись до США за абсолютним числом смертей.

Кобак також оцінив летальність від коронавіруса по регіонах Росії. Абсолютним лідером за смертями від коронавіруса в 2020 році, за його підрахунками, стала Москва, де зафіксована надлишкова смертність за час епідемії 23,5 тисячі осіб. У Самарській області померло 283 людини з кожних 100 тисяч населення, в Оренбурзькій області - 268 на 100 тисяч, в Татарстані - 239 на 100 тисяч, в Башкортостані - 236 на 100 тисяч. Причому ці регіони на протязі всього 2020 рік повідомляли про невелику кількість смертей від коронавіруса. Зокрема, в Башкортостані кількість надлишкових смертей і офіційних жертв ковіда відрізняється в 114 разів.

Причиною такої високої летальності від ковіда, як вважає дослідник, стали дії влади в 2020 році. Йдеться про проведення голосування за зміни Конституції РФ, яке президент РФ влаштував в розпал пандемії. Як відомо, тоді російський уряд, стурбований станом економіки і майбутнім голосуванням скасував майже всі карантинні обмеження, поставивши під загрозу здоров'я та життя людей. У підсумку, Путіну вдалося домогтися зміни Конституції ціною життя тисяч людей, які стали жертвами COVID-19.

Нагадаємо, за офіційною статистикою Кремля в Росії за станом на 10 лютого коронавірусом захворіли понад 4 млн осіб, 15 тисяч з яких за останню добу. Число офіційних смертей з початку пандемії вказується 77,5 тисяч.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що росіяни рішуче виступили проти Путіна через ситуацію в країні. У втремя останнього соціологічне дослідження "Левада-центру" стало відомо, що майже 80% росіян знають про масштабні протести, які охопили Росію кілька тижнів тому після арешту і ув'язнення за ґрати опозиціонера Олексія Навального. Це найвищий показник обізнаності про мітинги за останні роки, причому більшість стежили за протестами не схвалюють політику президента РФ Володимира Путіна. Росіяни остаточно втрачають до Путіна довіру і багато хто з них вже готові вийти на масові протести, але не через Навального, а через падіння рівня життя і плачевного стану справ в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?