Росія святкує перемогу в Європі - приватна розвідка США
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія святкує перемогу в Європі - приватна розвідка США

Росія святкує перемогу в Європі - приватна розвідка США
Джерело:  Stratfor

Виборці в Нідерландах на референдумі 6 квітня виступили проти Угоди про асоціацію України з ЄС. Євроскептики перетворили плебісцит на голосування про роль Нідерландів в Європейському Союзі. Референдум був рекомендаційним, отже, голландському уряду не обов'язково діяти згідно з його результатами. Проте вони показують силу євроскептицизму в одній з країн-засновників ЄС.
Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor представила свій аналіз голландського референдуму і його наслідків. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:
Референдум був організований місцевими євроскептиками. Вони зізналися, що реальною мотивацією для голосування було створити імпульс, щоб Нідерланди могли покинути Європейський Союз. Ці групи скористалися нещодавно затвердженим законом, який дозволяє громадянам організовувати референдуми, якщо вони зберуть достатню кількість підписів. Партія свободи, головна євроскептична сила в Нідерландах, була одним з найсильніших голосів табору «ні» і отримала підтримку з боку політичних партій-однодумців за кордоном, в тому числі британської Партії незалежності Сполученого Королівства.
Результати 6 квітня слід розглядати в цьому контексті. Серед тих, хто голосував, понад 60% відхилили асоціацію з Україною. Але явка виборців була трохи вище 30% і ненабагато перевищила мінімум, необхідний для визнання референдум дійсним. Явка на голландських парламентських виборах, для порівняння, як правило, вище 70%. Це означає, що у євроскептиків був великий досвід із мобілізації своїх прихильників, але також і про те, що більшість голландських виборців вирішили, що це питання недостатньо важливе для того, щоб йти на виборчі дільниці. Деякі з них могли навіть вирішити не голосувати, щоб через низьку явку результати референдуму не були визнані. Варто також відзначити, що, незалежно від заяв євроскептиків, голосування було офіційно щодо України, а не Європейському Союзу, а це означає, що не всі, хто голосував «ні», обов'язково євроскептики. Багато голландських виборців справді стурбовані встановленням тісних зв'язків з такою нестабільною країною, як Україна.

Реакція уряду

Незважаючи на низьку явку, уряду на чолі з прем'єр-міністром Марком Рютте буде важко ігнорувати результати голосування, і він повинен буде визнати занепокоєння виборців з приводу угоди, не зірвавши її повністю. Нідерланди є єдиною державою-членом ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію Євросоюзу з Україною. За словами Рютте, через референдум Нідерланди не можуть негайно ратифікувати угоду, і голландський Кабмін буде обговорювати це питання з парламентом і іншими членами ЄС.


Деякі частини Угоди про асоціацію, зокрема, заходи щодо вільної торгівлі, вже в попередньому порядку були впроваджені з січня, тож голландський референдум не зупинить його реалізацію повністю, принаймні, найближчим часом. Нідерланди навряд чи вимагатимуть повного перегляду угоди і, швидше за все, зосередять увагу на зміні положень або заяв, які свідчать про те, що Угода про асоціацію є першим кроком на шляху України до членства в ЄС. Голландське голосування може також затримати здійснення частин угоди, які не були реалізовані, наприклад, надання безвізового режиму з Європейським Союзом для громадян України. Росія, у якої є тісні зв'язки з кількома націоналістичними партіями в Європі, святкує результат референдуму.


Небажаний прецедент

Примітно, що вперше новий закон про референдуми, організовані громадянами, був використаний для обговорення питання, пов'язаного з ЄС. У Нідерландів складна історія пов'язаних з ЄС голосувань. У громадян не питали їх думки, коли країна стала одним із засновників Європейського економічного співтовариства, попередника Європейського Союзу, в кінці 1950-х років. Виборців також не питали, коли Нідерланди приєдналися до Єврозони. Коли голландців попросили в 2005 році ратифікувати проект із впровадження конституції ЄС, більшість проголосувала проти. Франція, яка також є одним із засновників ЄС, теж на референдумі проголосувала проти конституції ЄС.


Голландське голосування щодо України відбулося в той час, коли євроскептицизм на підйомі в Європі і, коли люди ставлять під сумнів легітимність континентального блоку. Затяжна економічна криза в Європі змушує виборців переглянути переваги членства в Єврозоні, в той час, як міграційна криза і загроза тероризму змушують засумніватися в тому, чи є принцип вільного пересування розумним. В результаті, видимий виборчий підйом націоналістичних партій в Європі також спонукав помірні уряди займати все більш євроскептичні позиції.


Майбутній референдум з питання про членство Великобританії в Європейському Союзі є одним із найбільш яскравих прикладів цієї тенденції. Навіть якщо Сполучене Королівство проголосує за те, щоб залишитися в блоці, переговори прем'єр-міністра Девіда Кемерона створили передумови для різних країн ЄС висувати свої власні вимоги в майбутньому. У таких державах, як Нідерланди, де національне законодавство дозволяє громадянам збирати підписи і організовувати референдуми, євроскептичні групи можуть відчути силу в просуванні своїх ідей. В інших випадках самі уряди можуть використовувати референдуми (або, скоріше, загрозу референдумів), щоб Брюссель йшов їм на поступки. Різні держави також можуть використовувати ці голоси, щоб просувати свою націоналістичну політику. Угорщина, наприклад, сказала, що проведе референдум в кінці цього року за пропозицією ЄС про переміщення мігрантів в країнах ЄС.


Євроскептики по всій Європі подаватимуть голландський референдум як символ зростаючого народного невдоволення континентальною інтеграцією. Політичні сили, які хочуть заморозити або навіть повернути назад цей процес, вважатимуть голосування підтвердженням своїх поглядів. Помірним політичним силам доведеться змиритися з тим фактом, що євроскептицизм не збирається зникати найближчим часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?