Росія утримує тисячі українських дітей у центрах "перевиховання" — Держдеп
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія утримує тисячі українських дітей у центрах "перевиховання" — Держдеп

Росія утримує тисячі українських дітей у центрах "перевиховання" — Держдеп
Джерело:  online.ua

Росія утримує у таборах щонайменше 6 тисяч українських дітей, яких систематично вивозили з України. У таборах дітей "політично перевиховують" та віддають на усиновлення.

Джерело: Держдеп США

РФ створила табори для перевиховання українських дітей

Програма Conflict Observatory, яка підтримується Держдепом США, опублікувала незалежний звіт, у якому детально описується велика мережа керованих Росією таборів, які використовуються для переселення тисяч українських дітей на підконтрольні РФ території.

Ці заклади в Росії та окупованому Росією Криму утримували щонайменше 6000 дітей з України після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Дослідники знайшли 43 заклади, куди російський уряд переселив українських дітей.

Серед таборів 12 зосереджені навколо Чорного моря, 7 – в окупованому Криму і 10 – навколо міст Москви, Казані та Єкатеринбурга. Одинадцять таборів розташовані на відстані понад 500 миль від кордону України з Росією, зокрема два табори у Сибіру та один на Далекому Сході Росії. Точна кількість об'єктів, ймовірно, значно більша за 43, - вказано у звіті.

У звіті наводяться докази систематичних зусиль російського уряду з переривання зв’язку між викраденими дітьми та їхніми родичами в Україні, запобігання поверненню дітей в Україну та їхнє «перевиховання».

Також у звіті йдеться про вивезення дітей з України та передачу їх на усиновлення сім’ям у Росії.

Серед депортованих дітей є ті, хто мав батьків чи опікунів, а також ті, кого Росія оголосила сиротами. Наймолодшому з таких дітей чотири місяці, а в деяких таборах військову підготовку проходили діти віком 14 років.

Дослідник Натаніель Реймонд зазначає, що це є явним порушенням 4-ї Женевської конвенції про захист цивільного населення та є воєнним злочином.

Передача дітей з метою зміни або ліквідації національної ідентичності може бути складовим актом злочину геноциду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?