Росія відмовилася від участі в скликаній Україною зустрічі ОБСЄ
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія відмовилася від участі в скликаній Україною зустрічі ОБСЄ

Росія відмовилася від участі в скликаній Україною зустрічі ОБСЄ
Джерело:  online.ua

Заступник голови МЗС Росії Олександр Грушко заявив, що РФ не буде брати участі у зустрічі щодо Віденського документу в ОБСЄ. Цю зустріч зініціювала Україна.

Джерело: РБК

Росія відмовилася брати участь у зустрічі ОБСЄ

Україна скликала зустріч учасників Віденського документу після того, як Росія не відповіла на її запит щодо навчань «Союзна рішучість» в Білорусі.

РФ не братиме участі у зустрічі щодо віденського документу в ОБСЄ, - заявив заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко.

Київ вимагає інформацію про точні місця проведення навчань та чисельність військових.

Україна скористалася Віденським документом, який ОБСЄ ухвалила у листопаді 2011 року. Відповідно до нього, за незвичайної або незапланованої військової активності країна, яка відчуває занепокоєння з цього приводу, може надіслати запит про надання роз'яснень.

Таким чином, Україна попросила Росію вказати точні райони проведення військових навчань, повідомила дату їх завершення, а також «найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань, типи озброєнь та військової техніки», які були задіяні.

Фото: commons.wikimedia.org

Україна зініціювала зустріч ОБСЄ через навчання РФ

11 лютого голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив про те, що Україна активувала механізм зниження ризиків ОБСЄ відповідно до Віденського документу.

Ми офіційно застосували механізм зменшення небезпеки, згідно з розділом ІІІ Віденського документа, та звернулися до Російської Федерації з запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у районах, прилеглих до території України та в тимчасово окупованому Криму, - зазначив Кулеба.

Відповідь на такий запит, згідно з Віденським документом, потрібно надати протягом 48 годин. Після його отримання країна, що запросила пояснення, може вимагати зустрічі з представниками відповідальної держави. У ній можуть брати участь інші країни.

Росія не надала жодної відповіді, тож 13 лютого, Україна скликала зустріч країн-учасниць Віденського документу, включно з Росією.

Як повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба, Росія не відповіла на запит, і Київ вирішив запросити зустріч із нею та учасниками Віденського документу. Загалом документ підписали 56 країн, що входять до ОБСЄ, окрім Монголії. Серед них, крім Росії та України, США, Великобританія, Німеччина та Франція.

Зустріч відбудеться 15 лютого.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?