Росія відповість - команда Зеленського завдала Путіну удар у відповідь
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія відповість - команда Зеленського завдала Путіну удар у відповідь

Росія відповість - команда Зеленського завдала Путіну удар у відповідь
Джерело:  online.ua

В окупованому Криму вже настав момент, коли питна вода для населення практично закінчилася. Окупанти через це ввели жорсткий графік подачі води, а тим часом команда президента РФ Володимира Путіна намагається натиснути на українську владу, щоб офіційний Київ відновив водопостачання на окупований півострів, безпідставно звинувачуючи команду українського лідера Володимира Зеленського в водній блокаді і державному тероризмі. Команда українського лідера жорстко відреагувала на скандальні випади Кремля і наснесла Путіну удар у відповідь - Україна долучилася до кола співавторів резолюції Ради з прав людини ООН "Права людини на безпечну воду і санітарію", яка стане ще одним засобом для притягнення до відповідальності Росії. У МЗС України нагадали Путіну, що саме він несе відповідальність за порушення соціально-економічних прав людей на окупованих територіях України, в тому числі права на доступ до безпечної води та базову санітарію, і попередили його, що він і його команда відповідатимуть за варварське ставлення до окупованих територій і природних ресурсів України, що вже призвело до справжньої екологічної катастрофи на Донбасі і в Криму. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС України.

"Ця резолюція, як і інші міжнародно-правові інструменти в сфері міжнародного гуманітарного права і права в галузі прав людини, стане ще одним важливим засобом притягнення до відповідальності Росії за порушення соціально-економічних прав людей на окупованих територіях України, в тому числі права на доступ до безпечної води та базову санітарію. в умовах російської агресії і окупації частини української території тему доступу до води набула особливої важливості для нашої держави ", - повідомили в МЗС.

У дипломатичному відомстві нагадали, що саме Путін і призначена ним так звана "влада" окупованих Криму і Донбасу влаштували там екологічну катастрофу. Зокрема, в ОРДЛО до цього призвело незаконне затоплення шахт і неналежне управління іншими незаконно присвоєними промисловими і інфраструктурними об'єктами, що викликає забруднення грунтових вод, в тому числі радіоактивними відходами.

"Ця загроза швидко поширюється на сусідні регіони. Особливе занепокоєння в цій ситуації викликає неможливість оцінки збитку ні українськими, ні міжнародними експертами через блокування російськими окупаційними адміністраціями доступу до окупованих територій для проведення експертизи, в т.ч. міжнародної", - підкреслили в відомстві.

В окупованому Криму проблеми з водою, як відзначили в МЗС, викликала надмірна експлуатація незаконно захоплених промислових підприємств і природних ресурсів - російська окупаційна "влада" використовує все більше води для здійснення прискореного розвитку військових об'єктів і підприємств військово-промислового комплексу, нарощування військового контингенту, чим ставить під загрозу доступ до питної води для населення півострова.

"Ситуація ускладнюється активним переселенням Росією своїх громадян в окупований Крим з метою заміни демографічного складу населення півострова. Такі дії держави-окупанта є військовим злочином і вимагають відповідного реагування з боку міжнародного співтовариства. Російська Федерація як держава-окупант зобов'язана забезпечувати соціально-економічні права і потреби населення на територіях, що знаходяться під її контролем, в тому числі по базовій санітарії та безпечної води. За порушення таких зобов'язань, як і інших норм міжнародного гуманітарного права і права в галузі прав людини, РФ несе повну відповідальність. Ухвалення цієї резолюції стане черговим кроком до настання такої відповідальності, над чим ми наполегливо працюємо ", - підсумували в українському МЗС.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 року ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. Станом на початок літа рівень наповнення водосховищ природного стоку Криму виявився більш ніж в два рази нижче, ніж до літа минулого року. В результаті окупанти знизили подачу питної води населенню - в Криму вже з початку вересня діє жорсткий графік подачі води в квартири і будинки, хоча ще зовсім недавно російське "керівництво" українського Криму запевняло в тому, що проблем з водою на півострові немає.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського терміново звернулася до Путіна через питання з подачею води в окупований Крим. У Зеленського обурилися і назвали абсолютно неприпустимою ситуацією, коли про можливе порушення права на життя і застосування тортур говорить держава-окупант, під ефективним контролем якої відбулися десятки вбивств, насильницьких зникнень, тортур українських і кримськотатарських активістів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя .

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?