Росія виходить з Договору про відкрите небо: наслідки для України, Європи та США
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія виходить з Договору про відкрите небо: наслідки для України, Європи та США

Росія виходить з Договору про відкрите небо: наслідки для України, Європи та США
Джерело:  online.ua

Російська Федерація розпочинає процедуру виходу з Договору про відкрите небо. З відповідним підтвердженням виступили у міністерстві закордонних справ у п'ятницю, 15 січня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на російські медіа.

У Кремлі також не забули дорікнути Сполученим Штатам, з рішенням яких нібито пов'язана ініціатива російської сторони.

"Після того, як у листопаді США вийшли з Договору про відкрите небо, Росія висунула пропозиції по підтримці його життєздатності — але відповіді від американських союзників не отримала", - наголосили в МЗС РФ.

Зазначається, відомство найближчим часом розпочне внутрішньодержавні процедури з виводу країни з угоди.

Нагадаємо, вивід США з договору став ініціативою президента Дональда Трампа. Офіційно його втілили у листопаді 2020 року.

Приводом для рішення американська сторона назвала Росію, яка систематично порушує домовленості. Державний секретар Майк Помпео торік звинувачував РФ у польотах з метою навести високоточну зброю на стратегічні американські та європейські об'єкти.

Договір про відкрите небо до цього об'єднував 35 держав світу. Він відкривав повітряний простір над ними для польотів оглядів для літаків чи апаратів, які не мають жодної зброї. Росія та США були одними з найпотужніших підписантів.

Угода була важливим елементом міжнародної програми з контролю над озброєнням та скороченням його обсягів.

Як повідомляв ONLINE.UA, член сенатського комітету з міжнародних відносин Боб Менендес почав публічно жорстко критикувати рішення Трампа про вихід з Договору про відкрите небо. Окрім того, впливовий політик закликав новообраного президента Джо Байдена знову приєднатися до угоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?