Росія вимагає вивести війська НАТО з декількох країн-учасниць Альянсу
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія вимагає вивести війська НАТО з декількох країн-учасниць Альянсу

Росія вимагає вивести війська НАТО з декількох країн-учасниць Альянсу
Джерело:  online.ua

У рамках так званих гарантій безпеки, які Росія висунула США та НАТО, Кремль вимагає повернення Альянсу до конфігурації 1997 року, тобто без Болгарії та Румунії.

Джерело: МЗС Росії

Вимога вивести війська НАТО з Болгарії та Румунії

На прохання ЗМІ пояснити, щоо означає для Болгарії та Румунії вимога Росії, що НАТО має повернутись до конфігурації 1997 р.: вийти з НАТО, прибрати американські бази чи щось інше, у МЗС Росії відповіли:

Йдеться про виведення іноземних сил, техніки та озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 р. на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До них належать і Болгарія та Румунія, - повідомили в МЗС Росії.

Нагадаємо, що у 1999 році до НАТО приєдналися Польща, Чехія, Угорщина, у 2004-му — Болгарія, Естонія, Литва, Латвія, Румунія, Словаччина та Словенія. У 2009 Албанія та Хорватія, у 2017 Чорногорія та 2020 році Північна Македонія. Росія не назвала повний перелік країн, з яких треба вивести війська.

Поки ні згадані країни, ні НАТО не коментували нових вимог Росії.

Нещодавно заступник міністра зовнішніх справ РФ Сергій Рябков заявив, що альтернативою «гарантіям безпеки» Росії, можуть бути зобов'язання США ніколи не голосувати за вступ України та інших країн до НАТО.

Важливо зазначити, що для членства країни в НАТО на етапі ратифікації протоколу про вступ «за» мають проголосувати всі члени Альянсу.

Рябков зазначив, що Росія вимагає від Заходу або відкликати формулу Бухарестського саміту 2008 року, якою Україні та Грузії пообіцяли вступ до НАТО, або ж США мають взяти на себе юридичні зобов'язання, що вони ніколи не будуть голосувати за вступ України та інших країн до НАТО.

Столтенберг закликав Росію до переговорів

Виступаючи на прес-конференції разом з канцлером Німеччини, Генеральний секретар підкреслив, що НАТО готова продовжувати діалог з Росією, але не піде на компроміс щодо основних принципів європейської безпеки.

Столтенберг попередив, що ризик конфлікту в Європі залишається реальним через те, що Росія продовжує «незрозуміле і невиправдане» нарощування військ в Україні та навколо неї.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?