Росія закликала до очних переговорів ТКГ у Мінську
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія закликала до очних переговорів ТКГ у Мінську

Росія закликала до очних переговорів ТКГ у Мінську
Джерело:  online.ua

Представники російського режиму Володимира Путіна заговорили про необхідність нової очної зустрічі в білоруському Мінську на рівні Тристоронньої контактної групи.

Джерело: ТАСС

За словами повпреда РФ у ТКГ Бориса Гризлова, це допоможе надати ефективності переговорам.

“В кінці серпня заплановано чергове засідання контактної групи. На попередньому засіданні російська делегація виступила з ініціативою провести наступну зустріч у Мінську в очному форматі. Настав час повернутися в очний режим роботи. Всі можливості для цього є. Повернення до такого діалогу допоможе поліпшити ситуацію в регіоні”, - стверджує дипломат.

Він зауважив, що нібито представництво ОБСЄ підтримало ініціативу, а з боку офіційного Києва зауважень не було. Усі досягнення переговорного процесу були можливі нібито в умовах очних зустрічей.

Також Гризлов як мотив для відновлення таких зустрічей у Мінську згадав оновлення складу учасників контактної групи від ОБСЄ. З 1 серпня розпочався термін повноважень нового координатора - фінського дипломата Мікко Кіннунена.

Переговори в Мінську

Очні зустрічі на рівні ТКГ були зірвані через пандемію коронавірусу ще у березні 2020 року. З того часу їх проводять виключно у режимі відеоконференцій онлайн.

Утім, відмову від очного формату зумовила не тільки пандемія. Українська сторона наголошує, що після подій серпня 2020 року Мінськ сповідає ворожість до Києва, тож не може більше виступати нейтральним майданчиком для врегулювання.

Ще у квітні 2021 року в уряді допускали перенесення місця переговорів - до Білорусі наразі навіть українські літаки не проводять рейси. Невідомо, що мав на увазі Гризлов, коли сказав про “можливості для цього” - очних переговорів саме в РБ.

“Зараз зарано про це говорити, хіба що суто теоретично. Польща, я не думаю, що буде підходящим майданчиком для Росії, тому що російсько-польські відносини відомі. Скоріш за все, якщо це відбудеться і ми можемо фантазувати, це буде щось на кшталт Швеції, можливо, або Австрії – країни, яка не є членом НАТО. Для Росії це дуже чутливе питання”, - коментували перенесення в українській делегації навесні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?