Росія зіткнулася з новими територіальними претензіями від Японії
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія зіткнулася з новими територіальними претензіями від Японії

Росія зіткнулася з новими територіальними претензіями від Японії
Джерело:  online.ua

В японському уряді виступили з новими претензіями до Росії з приводу контролю над Північними Курильськими островами. Офіційний Токіо вважає, що його суверенітет поширюється на цей регіон загалом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на УНН.

За словами прем'єр-міністра Йосіхіде Суги, країнам необхідно остаточно визначити статус цих територій для врегулювання питання про мирний договір.

"Північні території — це острови, на які поширюється наш суверенітет. Крім того, предметом переговорів з Росією про мирний договір є визначення приналежності всіх чотирьох північних островів. Це послідовна позиція нашого уряду", - наголосив голова японського уряду.

Суга додав, японська сторона передбачає розвивати спільну з Росією господарську діяльність на території південних островів. Цей підхід не повинен обмежувати юридичні позиції з кожного боку.

Нагадаємо, Японія та Росія не підписали мирний договір за підсумками Другої світової війни. Тривалий час сторони дотримувалися нейтралітету по відношенню один до одного — попри війну в Європі та у Тихому океані.

Вже під завісу глобального конфлікту, під час Ялтинської конференції, режим Йосифа Сталіна погодився на спільну із США операцію проти сил Токіо в обмін на всі Курильські острови та південну частину Сахаліну. Утім, ця територіальна суперечка залишилася невизначеною навіть після смерті диктатора.

У 1956 році сторони підписали документ про перемир'я і фактично відклали вирішення проблеми на роки. До того СРСР блокував вступ Японії до ООН та намагався втримати військовий контроль на Курилах та південному Сахаліні.

Держави мають регулярні дипломатичні відносини, адже формальність неврегульованої війни на них не впливає. Упродовж десятиріч після Другої світової сторони підписали кілька договорів про співпрацю, зокрема з торгівлі.

Як повідомляв ONLINE.UA, команда очільника Кремля Володимира Путіна розмістила ракети протиповітряної оборони на спірних з Японією Курильських островах. Згідно з останніми даними, російські військові розмістили зенітні ракетні комплекси С-300В4 додатково до розміщених там раніше ракетних комплексів малої дальності "Тор М2".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?