Росія змінює плани щодо видачі російських паспортів жителям Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія змінює плани щодо видачі російських паспортів жителям Донбасу

Росія змінює плани щодо видачі російських паспортів жителям Донбасу
Джерело:  online.ua

Кремль різко нарощує кількість "росіян" на окупованому Донбасі. У Держдумі РФ повідомили про плани до кінця 2021 року видати понад 500 тисяч паспортів РФ жителям ОРДЛО - стільки ж, скільки було незаконно видано за всі 7 років війни.

Джерело: ТАСС

Про плани Кремля якнайшвидше видати більшу кількість російських паспортів в ОРДЛО розповів заступник голови комітету Державної думи у справах СНД Віктор Водолацький. За словами російського депутата, на сьогоднішній день громадянами РФ, які проживають на території Донбасу, є 538 тисяч осіб, але до кінця поточного року команда президента РФ Володимира Путіна планує зробити 1 млн жителів Донбасу "росіянами".

Вололацький розповів, що за два роки Росія і подконтрольна їй окупаційна влада ОРДЛО виробили "чітку систему взаємодії" з оформлення документів на отримання громадянства РФ українцями. Він каже, що на даний момент всі бюрократичні бар'єри вже зняті, що сприяє дуже активному процесу отримання громадянства РФ жителями Донбасу.

Скільки російських паспортів видано жителям Донбасу

Вже близько 500 тисяч осіб на окупованих територіях Донецької та Луганської областей отримали російські паспорти. Отримувати російські паспорти людей змушує окупаційна влада. Зокрема, бойовики чинять тиск на місцевих жителів ОРДЛО і без російських паспортів не дозволяють перетинати КПВВ, відмовляють у виплаті пенсій й погрожують звільненням з роботи.

За даними правозахисників, зараз за один день окупаційні адміністрації в ОРДЛО отримують 1350-1400 заявок на отримання паспортів РФ, а електронна черга на отримання паспортів РФ розписана до 2024 року. Вони переконані, що до цього часу Путін задумав видати не менше 2 млн російських паспортів жителям ОРДЛО.

Роздавати російські паспорти жителям ОРДЛО за спрощеною процедурою Путін почав ще в 2019 році. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього сходу України. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи".

Важливо знати, що згідно з чинним українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно отримує громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?