Росія знову скоротила поставки газу в Європу, ціна підскочила до історичного максимуму
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія знову скоротила поставки газу в Європу, ціна підскочила до історичного максимуму

Росія знову скоротила поставки газу в Європу, ціна підскочила до історичного максимуму
Джерело:  online.ua

Потік природного газу по газопроводу «Ямал – Європа» знизився у вівторок, 28 вересня, більш ніж удвічі порівняно з понеділком. Про це свідчать дані німецького газотранспортного оператора Gascade.

Джерело: «Интерфакс».

Зазначається, що потік газу на вході в Німеччині у вівторок вранці вийшов на рівень менш як 1,5 млн кубометрів на годину – після 3,4 млн кубів на годину в понеділок. Новий рівень прокачування практично відповідає бронюванню «Газпромом» польської ділянки «Ямалу – Європи» на жовтень – 1,3 млн м3 на добу, пише видання.

Оскільки довгостроковий договір «Газпрому» на транзит газу через Польщу закінчився рік тому, тепер його потужності розподіляються на основі аукціонного бронювання. Російський газопровід «Ямал – Європа» може прокачувати до 33 млрд кубів за рік.

Ціна газу в Європі подолала позначку $1000/тис. куб. м 

Ціна газу у Європі виросла до історичного максимуму і становить більше $1000/тис. куб. м.

Нагадаємо, попередній історичний рекорд ціни контракту "на день вперед" на TTF зафіксовано 1 березня 2018 року - 76 євро за МВт.год, або $969 за тисячу кубометрів. Тоді Європу накрив легендарний холодний фронт "Звір зі Сходу" (the Beast from the East).

Зараз опалювальний сезон тільки починається, а ціна найближчого (жовтневого) ф'ючерсу на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures уранці у вівторок досягла 85,245 євро за МВт.год, або $1 030 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі.

Ціна в Європі вкотре збільшилася слідом за цінами в Азії - листопадовий ф'ючерс на азійський спотовий СПГ-індекс JKM Platts напередодні додав відразу $60 і досяг $1042 за тисячу кубометрів. Європа в умовах загального дефіциту постачань газу змушена конкурувати за СПГ із преміальним ринком Азії.

Зазначимо, що ціна котирувань на газ у Європі останнім часом прямо позначається на цінах на акції "Газпрому".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?