В Україні б'ють на сполох через новий контракт РФ з Угорщиною
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні б'ють на сполох через новий контракт РФ з Угорщиною

В Україні б'ють на сполох через новий контракт РФ з Угорщиною
Джерело:  online.ua

Очільник "Оператор ГТС України" Сергій Макогон офіційно попередив, що Україні потрібно підготуватися до суттєвого скорочення або навіть повної зупинки транзиту природного газу до Угорщини через нашу країну.

Джерело: Facebook-сторінка Сергія Макогона

РФ може повністю зупинити транзит газу до Угорщини через Україну

"Яскравий приклад політики Кремля щодо України – як тільки з'являється технічна можливість обійти Україну при транзиті газу, "Газпром" запускає газ через довші, але власні транзитні газопроводи. Незважаючи на контракт до 2024 року, ми очікуємо значне подальше скорочення або повну зупинку транзиту до Угорщини через Україну", – наголосив очільник української ГТС.

За словами Сергія Макогона, технічна добудова "Північного потоку-2" створює критичні ризики для існуючого транзиту через Україну і продовження контракту після 2024 року.

Що важливо знати про газовий контракт РФ та Угорщини

27 вересня Угорщина та Росія ("Газпром") підписали довгостроковий договір на постачання газу в обхід України. В контракті йдеться про те, що російський монополісти буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік.

"3,5 млрд кубометрів підуть через Сербію (через газопровід "Турецький потік" і його сухопутні продовження) і 1 млрд кубометрів – через Австрію. Таким чином, поставки газу будуть організовані в обхід традиційного маршруту через українську ГТС. У Міністерстві закордонних справ України назвали підписання нового контракту необґрунтованим рішенням, яке завдасть шкоди інтересам України", - сказано в повідомленні.

Офіційний Київ планує звернутися до Європейської комісії щодо оцінки відповідності нового угорсько-російського газового контракту з європейським законодавством у сфері енергетики.

Наразі поставки відбуваються за двома напрямками - через пункти Берегово на українсько-угорському кордоні і Баумгартен на словацько-австрійському кордоні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?