У Путіна вперше прокоментували угоду Байдена та Меркель щодо Північного потоку-2
Категорія
Світ
Дата публікації

У Путіна вперше прокоментували угоду Байдена та Меркель щодо Північного потоку-2

У Путіна вперше прокоментували угоду Байдена та Меркель щодо Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Російська газовидобувна і газорозподільна монополія Газпром оприлюднила звіт про результати своєї діяльності за другий квартал 2021 року. В цьому офіційному документі вперше окреслено позицію Російської Федерації стосовно підписаних між США та Німеччиною у Вашингтоні угод щодо спільної позиції щодо запуску російського газопроводу “Північний потік-2”.

Джерело: Інтерфакс.

«21 липня 2021 року була опублікована спільна заява США та ФРН, відповідно до якої сторони домовилися, що в разі використання Росією поставок енергоресурсів в якості зброї ФРН зробить у відповідь дії на національному рівні та на рівні Європейського союзу, включаючи введення санкцій. Зазначена заява носить декларативний характер і за своєю правовою природою не є юридично зобов’язуючим документом», — сказано в документі Газпрому.

Окрім викладеної у згаданому вище звіті Газпрому позиції уряду РФ, цю позицію також озвучив і посол Російської Федерації в Німеччині Сергей Нєчаєв.

Він заявив, зокрема, що спільна заява США та Німеччини не має юридичної ваги, не є юридично зобов’язуючим документом і не несе жодних конкретних зобов’язань для РФ.

“Росія не приймала участі в його підготовці” — підкреслив Нєчаєв.

Угода щодо запуску Північного потоку-2

За наслідками переговорів у США між Ангелою Меркель та Джо Байденом Україні були обіцяні чергові гарантії безпеки, можливість накладення санкцій на РФ у випадку, якщо Росія знову використає припинення подачі газу з “Північного потоку-2” як зброю проти Європейського союзу, а з газотранспортної мережі України — як зброю проти України. Також було обіцяно лобіювання з боку Німеччини продовження транзиту газу через територію України ще протягом 10 років з часу запуску “Nord Stream 2 AG” і закінчення чинного контракту між Україною та РФ.

Нагадаємо, що чинний договір про транспортування російського газу українською газотранспортною мережею припиняється через три роки — в 2024 році.

Крім того, Німеччина вирішила відкупитись від застережень уряду та Президента України інвестиціями в т.зв. “зелену енергетику” та обіцянкою розглянути можливість транспортування водню з України до Європи через газотранспортну систему України у віддаленому майбутньому.

За різними експертними оцінками, з початку запуску "Північного потоку-2" транзит російського газу через українську територію цілком ймовірно скоротиться до критичних 40-80%.

Також, припинення транзиту газу через територію України може спровокувати РФ на глобальне військове вторгнення, окупацію більшої або й всієї території України і спричинити численні жертви серед населення.

Читайте також:

  • Україна попереджає ЄС про нову небезпеку через Північний потік-2.

  • У Путіна здивували заявою про транзит газу через Україну.

  • У Росії прогримів вибух на магістральному газопроводі "Газпрому".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?