Росіяни на ЗАЕС водночас готуються до оборони і до втечі — Reuters
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни на ЗАЕС водночас готуються до оборони і до втечі — Reuters

Росіяни на ЗАЕС водночас готуються до оборони і до втечі — Reuters
Джерело:  online.ua

Чотири очевидці розповіли, що російські військові сили протягом останніх тижнів зміцнювали оборонні позиції на Запорізькій атомній електростанції та навколо неї.

Джерело: Reuters

РФ збільшила кількість військ на ЗАЕС

Російські окупанти викопали навколо міста нові траншеї та встановили нові міни. Камери спостереження на станції спрямували прямо на північ через водосховище на підконтрольну Україні територію.

Видання пише, що росіяни вже кілька місяців облаштовують вогневі позиції на деяких будівлях ЗАЕС. Для можливого стримування дронів встановлено сітки.

Про це виданню розповіли два анонімні працівника ЗАЕС та два мешканці Енергодара.

Хоча нарощування військ і додаткова оборона вказують на те, що окупаційні сили окопуються, є також ознаки того, що росіяни збираються тікати.

Російським військам доведеться відступити, якщо українські війська перекриють єдину магістральну дорогу з Мелітополя на Енергодар.

Голова ядерної агенції України «Енергоатом» Петро Котін сказав, що, на його думку, російські війська вже проводили навчання на станції, щоб відпрацювати виведення.

На мій погляд, вони готуються до евакуації, тому вони зводять все в одне місце, щоб бути готовими взяти все і вийти звідти, - сказав він.

Два джерела в Енергодарі сказали, що цього місяця бачили, як російські війська вивозили в ящиках рентгенівське, лабораторне та інше обладнання з лікарні, а також обладнання із закритих українських банків у місті Енергодар.

Які є небезпеки для Запорізької АЕС

Деякі експерти атомної промисловості побоються за безпеку станції та попередили, що будь-яке пошкодження станції може мати жахливі наслідки для людей, навколишньої території, війни та світової атомної промисловості.

Ядерні реактори не створювалися для зон бойових дій, і я не вірю, що вони можуть бути в безпеці в зоні бойових дій, - сказав Ніколас Рот, директор Nuclear Threat Initiative.

Котін сказав Reuters, що не вірить, що українські сили влаштують атаку безпосередньо на ЗАЕС, замість цього вони спробують змусити росіян відступити, перерізавши лінії постачання.

Він зазначив, що найбільша загроза безпеці на станції полягає в тому, що бойові дії можуть перервати останню зовнішню лінію електропередач, необхідну для охолодження реакторів станції. Коли це відбувається, тільки резервні дизельні генератори стоять на шляху розплавлення.

За оцінками Котіна, кількість російських військових на заводі за останні місяці зросла приблизно з 500 до 1500 осіб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?