Військові РФ розмістили у четвертому енергоблоці ЗАЕС вибухівку
Категорія
Україна
Дата публікації

Військові РФ розмістили у четвертому енергоблоці ЗАЕС вибухівку

Військові РФ розмістили у четвертому енергоблоці ЗАЕС вибухівку
Джерело:  online.ua

Росіяни розмістили в приміщенні турбінного відділення четвертого енергоблоку окупованої Запорізької АЕС військову техніку та вибухівку.

Джерело: Державна інспекція ядерного регулювання України

Військові РФ розмістили у четвертому енергоблоці ЗАЕС вибухівку

За даними ДІЯРУ, раніше окупанти розмістили вибухівку в машинних залах першого й другого енергоблоків. Також відомо про зберігання техніки, зброї та вибухівки в інших виробничих приміщеннях АЕС, зокрема у ремонтно-механічних майстернях і на дахах енергоблоків.

Нові злочинні дії російських окупантів – черговий крок, який завдає значної шкоди ядерній і радіаційній безпеці ядерних установок, що є на промисловому майданчику Запорізької АЕС. Неадекватні рішення та дії російських військових наражають на небезпеку як персонал атомної станції, так і жителів прилеглих населених пунктів, - заявили в інспекції.

Там нагадали, що в разі аварії на ЗАЕС наслідки відчують не тільки в Україні, й закликали міжнародну спільноту до консолідованої та рішучої відповіді на дії країни-агресора, застосування жорстких санкцій до підприємств атомної галузі РФ та афілійованих із ними осіб.

Наскільки серйозною може бути потенційна катастрофа на ЗАЕС

26 квітня 1986 року сталася катастрофа на Чорнобильській атомній станції. Сьогодні українці вшановують пам’ять ліквідаторів та всіх постраждалих унаслідок аварії.

Окрім того, уся країна досі живе у страху, що подібне може повторитися уже на ЗАЕС, оскільки понад рік там знаходиться російська армія, а це означає, що ризик ядерної катастрофи досі високий.

Однак ЗАЕС не беззахисна. Леон Чізель, президент Європейського ядерного товариства, зазначає, що життєво важливі реактори захищені 10-метровим бетонним бар’єром, який не зможуть пробити стрілецьку зброю та артилерію.

Однак будь-які атаки на сховища відпрацьованого палива та системи охолодження станції все одно можуть призвести до катастрофи, коли радіоактивний матеріал потенційно може переміщатися на відстань від 6 до 20 миль від станції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?