Росіяни планують обікрасти атомний центр в Енергодарі при відступі – ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни планують обікрасти атомний центр в Енергодарі при відступі – ЗАЕС

Росіяни планують обікрасти атомний центр в Енергодарі при відступі – ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Російські окупанти прораховують сценарії відступу з ЗАЕС та вже планують вкрасти обладнання зі станції.

Джерело: ЗАЕС

Наміри росіян після відступу з ЗАЕС

Повідомляється, що росіяни зацікавились Центром підготовки ремонтного та керівного персоналу ДП "НАЕК "Енергоатом", який був створений на базі навчально-тренувального центру Запорізької АЕС.

За повідомленням ЗАЕС, це унікальний об'єкт, де атомники з багатьох країн світу на повномасштабних моделях обладнання й устаткування могли отримувати рідкісні практичні навички, необхідні для їх експлуатації та ремонту на атомних електростанціях.

У створення Центру було інвестовано кошти не лише Енергоатому у розмірі 500 млн грн, а й Європейського Союзу, що становить майже 13 млн євро.

Приїхавши на ЗАЕС та оглядаючи будівлю Центру, російські "фахівці атомної галузі", складали цілі списки обладнання, яке "треба демонтувати" з атомної станції у разі відступу.

Робота ЗАЕС в окупації

За словами президента "Енергоатому" Петра Котіна, в умовах окупації злочинною армією РФ на Запорізькій АЕС відбувається стрімкий занепад.

За останньою оцінкою росіяни завдали ЗАЕС понад 40 млрд грн збитків.

Якщо кремлівські загарбники не заберуться з території станції найближчим часом, вона може більше ніколи не запуститись.

За заявою міністра енергетики Германа Галущенка, місія МАГАТЕ, яка працює на ЗАЕС, повідомляє, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання на ЗАЕС значно погіршується.

Ситуацію з переговорами щодо повернення станції Україні Галущенко назвав тупиковою.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?