Росіяни тримають в ізоляторі кримську татарку через відмову від паспорта РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни тримають в ізоляторі кримську татарку через відмову від паспорта РФ

Росіяни тримають в ізоляторі кримську татарку через відмову від паспорта РФ
Джерело:  online.ua

У Росії понад 4 місяці утримують кримську татарку Леніє Умерову, яка намагалась потрапити з Києва до окупованого Криму. Її затримали через відсутність паспорта РФ.

Джерело: Кримська правозахисна група

Росія 4 місяці тримає в заручниках кримську татарку

Правозахисники повідомляють, що 4 грудня минулого року 25-річну Леніє Умеровій необхідно було їхати з Києва до окупованого Криму через погіршення стану її онкохворого батька.

Російські силовики затримали її після перетину грузино-російського кордону нібито за порушення правил режимної зони.

До 16 березня дівчина перебувала в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу. Райсуд визнав її винною у "порушенні режиму державного кордону" та оштрафував на 2 тисячі рублів, — йдеться в повідомленні.

Леніє випустили з центру вночі. Як розповіла дівчина, біля воріт на неї чекала машина з чотирма чоловіками. Вони схопили її, одягли на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказу та залишили там.

Поки Умерова перебувала в ізоляторі, на неї знову склали протокол: нібито за відмову дати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевозять до ізолятора міста Беслан (Північна Осетія).

9 квітня на Леніє знову складають протокол за непокору. 11 квітня суд Владикавказу призначив 15 діб арешту.

Брат дівчини Азіз Умеров заявив, що єдиним "злочином" Леніє є відмова від російського паспорту, будучи уродженкою Криму.

Чого бояться кримчани з приводу деокупації півострова

Таміла Ташева зазначила, що дуже багато жителів Криму бояться, що Україна повернеться і каратиме всіх поспіль, тож кримчани мають боятися. Вона пояснила, що це один із міфів пропаганди.

Ми присягатимемо до відповідальності лише тих, хто вчинив масштабні злочини, зокрема чиновників, — зазначила Ташева.

Інший пункт російської пропаганди, яким лякають кримчан, це те, що Україна депортуватиме місцевих жителів.

Це теж неправда, тому що не кримчан, а російських громадян, які незаконно проживають на території Криму з 2014 року, – пояснила речниця президента України в Автономній Республіці Крим.

Ташева зазначила, що після деокупації ці люди зможуть подати документи до українських міграцій для отримання посвідки на проживання в Криму через наявність родичів тощо.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?