Російська агентка роками жила в Італії та спілкувалась з офіцерами НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Російська агентка роками жила в Італії та спілкувалась з офіцерами НАТО

Російська агентка роками жила в Італії та спілкувалась з офіцерами НАТО
Джерело:  online.ua

Російська агентка розвідки з паспортом на ім'я Марія Рівера стала світською левицею в Італії і підтримувала спілкування з офіцерами НАТО. Після розкриття отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки у 2018 році вона повернулася до Росії.

Джерело: Bellingcat

Агентка російської розвідки спілкувалася з офіцерами НАТО

Як з'ясували розслідувачі, 2006 року ця жінка отримала російський паспорт на ім'я Марія Адела Куфельдт Рівера. Цей паспорт був із тієї ж серії, що й у офіцерів ГРУ, яких пов'язували з отруєнням Скрипаля.

Роком раніше жінка з таким самим ім'ям та датою народження намагалася отримати громадянство Перу Лімі, але їй було відмовлено, оскільки серед її документів було виявлено підроблене свідоцтво про хрещення.

У 2013 році Рівера зареєструвала в Італії ювелірний бренд Serein "з більш ніж 200-річною історією" та відкрила у Неаполі бутік з прикрасами. Розслідувачі виявили, що вона продавала прикраси, які можна було купити у китайських інтернет-магазинах за 11-18 євро.

Рівера організовувала світські вечори в Неаполі і 2015 року стала секретарем у місцевому відділенні благодійної організації Lion's Club, створеному в Неаполі офіцерами НАТО.

За словами співрозмовників журналістів, Рівера "відвідувала всі заходи", "подружилася з низкою офіцерів і часто спілкувалася з ними в соціальних мережах, деякі з цих зв'язків мали романтичний характер".

Декілька знайомих Рівери назвали її легенду "заплутаною і непереконливою" і запевнили, що не обговорювали з нею політику.

За їхніми словами, Рівера представлялася дочкою перуанки, яка поїхала 1980-го року на Олімпіаду в СРСР і раптово повернулася, залишивши дочку в Москві "під опікою однієї радянської родини".

Восени 2018 року, коли Bellingcat та Insider назвали обвинувачених у отруєнні Скрипаля офіцерами ГРУ та опублікували дані їхніх паспортів, Рівера повернулася до Росії.

Розслідувачі повідомили, що нині вона живе під ім'ям Ольга Колобова та працює у Пенсійному фонді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?