Російська розвідка намагалася купити в Норвегії передове обладнання
Категорія
Світ
Дата публікації

Російська розвідка намагалася купити в Норвегії передове обладнання

Російська розвідка намагалася купити в Норвегії передове обладнання
Джерело:  online.ua

Головне розвідувальне управління РФ намагалося придбати у норвезьких компаній передове обладнання для оборонної промисловості.

Джерело: Norway Postsen

Російська розвідка намагалася купити в Норвегії передове обладнання

Радник відділу контррозвідки PST Даг Рьойєлл повідомив, що російська розвідка щонайменше три рази купила або намагалася купити обладнання для оборонної промисловості.

У PST вважають, що випадки стосуються трьох осіб, які діяли у Норвегії під дипломатичним прикриттям, але насправді працювали на російське ГРУ.

За даними PST, спочатку йшлося про придбання продукції без обмежень, аналоги можна було купити і в РФ. Але згодом запити ставали все складнішими і йшлося вже про товари подвійного призначення, які могла використовувати і оборонна промисловість.

Зокрема, в одному з випадків, який мав місце наприкінці 2021 року, офіцер ГРУ зв'язався з норвезькою компанією, яка експлуатує сучасні мінісубмарини (ROV). Офіцер, який був прикріплений до російського посольства як дипломат, сказав, що хоче купити два ROV, пояснивши, що вони мають стати подарунком для друга. Однак PST виявилася залученою в те, що Рьойєлл називає "подвійною операцією", і угода не відбулася.

У 2019 році один офіцер ГУР намагався придбати вимірювальне обладнання для підводного використання, включаючи товщиноміри та різноманітне обладнання, яке можна використовувати для занурення з можливим військовим застосуванням. А отже, його можна класифікувати як стратегічний продукт, йдеться у публікації.

 15 російських шпигунів висилають з Норвегії

Міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт заявила, про викриття розвідувальної діяльності 15 співробітників посольства РФ.

15 офіцерів розвідки займалися діяльністю, яка не сумісна з їхнім дипломатичним статусом, — заявила Гуйтфельдт.

Повідомляється, що рішення Уряду є відповіддю на “зміну безпекової ситуації в Європі”, яка призвела до посилення розвідувальної загрози з боку Росії.

Це важливий крок у протидії та зниженні рівня активності російської розвідки в Норвегії, а отже, у захисті наших національних інтересів, — сказала пані Гуйтфельдт.

Персонами нон грата оголошено 15 офіцерів російської розвідки, які працювали під дипломатичним прикриттям у Норвегії. Тож незабаром вони повинні залишити Норвегію.

Голова МЗС також додала, що Росія становить найбільшу розвідувальну загрозу для Норвегії, тому країна вживатиме заходів щодо протидії діяльності російської розвідки.

Повідомляється, що діяльність 15 розвідників відстежувалась протягом тривалого часу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?