Російська валюта стрімко впала. Вартість 1 долара сягнула 100 рублів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Російська валюта стрімко впала. Вартість 1 долара сягнула 100 рублів

Російська валюта стрімко впала. Вартість 1 долара сягнула 100 рублів
Джерело:  online.ua

Російський рубль впав до 100 одиниць за долар, це найнижчий рівень за 16 місяців. Через це Банк Росії оголосив, що припинить купівлю іноземної валюти на внутрішньому ринку до кінця 2023 року.

Джерело: Bloomberg

Рубль продовжує падати з початку року

За 2023 рік рубль послабився приблизно на 24% відносно долара, що поставило його в трійку найгірших ринків, що розвиваються, разом з турецькою лірою та аргентинським песо.

Валюта ослабла понад 98 за долар під час торгів у середу та до 100 за долар 11 серпня.

Такий рівень востаннє спостерігався протягом першого місяця після вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

Причинами обвалю рубля є погіршення умов зовнішньої торгівлі та санкції.

Останні дані центрального банку показали, що великі російські експортери продали 84% своїх валютних надходжень на ринку в червні.

Але їхні доходи — ключове джерело твердої валюти для Росії після вторгнення — скоротилися лише до 6,9 мільярдів доларів у липні з 16,8 мільярдів доларів за той самий період минулого року.

Обмеження на продаж енергоресурсів Росією, в тому числі гранична ціна на нафту, спрямована на обмеження спроможності Кремля живити свою військову машину, призвели до стабільного зниження експорту. Разом зі збільшенням частки рубля в товарообігу падає приплив валюти.

Міжнародні санкції перекрили значну частину імпорту в Росію, що, за словами заступника голови Центробанку Олексія Заботкіна, сприяло падінню рубля.

Відтік капіталу сприяв падінню рубля

Заботкін відкинув припущення про те, що втеча капіталу з Росії сприяла падінню рубля.

Проте відомо, що росіяни перевели близько 40 млрд доларів в іноземні банки, тому що відсоткові ставки в рублях не виправдали інфляційних очікувань, також все більше банків РФ опинился відрізаними від міжнародних систем платежів.

Bloomberg пише, що російські депозити в закордонних банках у червні цього року зросли більш ніж на півтрильйона рублів, найбільше з грудня. На 30 червня обсяг російських грошей за кордоном досяг 6,4 трлн рублів (66 млрд доларів).

Нагадаємо, що після запровадження санкцій, рубль впав до 130 за долар, але російський Центральний банк запровадив контроль над капіталом, який стабілізував його вартість.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?