РФ має проблеми з експортом зерна після атак на українські порти — Reuters
Категорія
Економіка
Дата публікації

РФ має проблеми з експортом зерна після атак на українські порти — Reuters

РФ має проблеми з експортом зерна після атак на українські порти — Reuters
Джерело:  online.ua

Відсутність кораблів у Росії та зниження зацікавленості у західних зернотрейдерів до бізнесу з Москвою збільшують витрати на транспортування російської пшениці у той час, коли війна проти України точиться у небезпечній близькості до шляхів постачання у Чорному морі.

Джерело: Reuters

РФ має проблеми з експортом зерна

Президент Володимир Путін пообіцяв замінити українське зерно російськими поставками в Африку після того, як Москва вийшла з зернової угоди, запровадивши де-факто блокаду України.

Відповіддю України стали атаки морських безпілотників на російський нафтовий танкер і військовий корабель на російській військово-морській базі в Новоросійську, поруч із великим зерновим і нафтовим портом.

Експорт сільськогосподарської продукції не підпадає під прямі санкції Європи та США, запроваджені після того, як Росія вторглася в Україну минулого року, проте Росія заявляє, що санкції проти банків та певних росіян є «прихованими санкціями» щодо торгівлі продуктами харчування.

Фінансові ризики та ризики безпеки, пов’язані з торгівлею з Росією, посилені крахом Чорноморського коридору, підвищують витрати на фрахт для Москви та штовхають її до використання старіших та менших суден, якими керують менш відомі судноплавні оператори, - повідомляє Reuters.

Така ситуація викликає сумніви у тому, що РФ зможе підтримувати рекордні темпи експорту. Якщо проблема не вирішиться, це може підвищити світові ціни на пшеницю.

Глобальні товарні експортери також більше не допомагають Росії в механізмах торгівлі її зерном. Cargill, Louis Dreyfus і Viterra припинили таку роботу 1 липня, додавши ще більшого тиску на Москву щодо виконання всіх аспектів зернових угод, включаючи транспортування.

Вихід Росії з зернової угоди

17 липня РФ направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження "зернової угоди". Таким чином РФ самовільно припинила дію угоди з 18 липня, викликавши гарантії безпеки судноплавства.

19 липня Міноборони РФ заявило, що буде розглядати сі судна, що прямують в українські чорноморські порти, як потенційні перевізники військових вантажів.

20 липня Україна зробила дзеркальну заяву, що з 21 липня буде вважати всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та окупованих українських портів, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?