США заявили про готовність Кремля до переговорів щодо зернової угоди
Категорія
Політика
Дата публікації

США заявили про готовність Кремля до переговорів щодо зернової угоди

США заявили про готовність Кремля до переговорів щодо зернової угоди
Джерело:  online.ua

За словами постпреда США в ООН Лінди Томас-Грінфілд, у Вашингтона є інформація про готовність Кремля щодо переговорів стосовно відновлення "зернової угоди". 

Джерело:  Reuters

Що відомо про готовність Кремля до переговорів щодо відновлення зернової угоди  

Постпред США при ООН, зокрема, заявила, що якщо Кремль зацікавлений у відновленні експорту власних добрив та полегшенні сільськогосподарських операцій, то має погодитись на участь у переговорах щодо відновлення "зернової угоди".

Ми бачили ознаки того, що вони можуть бути зацікавлені у поверненні до обговорення. Тому ми зачекаємо, щоб побачити, чи це станеться насправді, - зазначила Лінда Томас-Грінфілд.

Як Україні захиститись від Росії у Чорному морі

За словами військово-морського експерта, капітана 1 рангу запасу ВМС ЗСУ Андрія Риженка, наразі ключову загрозу у Чорному морі представляють міни, однак для підтримання безпеки судноплавства Україні також необхідне посилення засобів ППО.

Дуже серйозна небезпека, яка може стати наразі основною загрозою для мореплавства. У нас є ракети, але вони прикривають північно-західну частину моря, на глибину 200 км від узбережжя. Також вагомим фактором протидії можуть бути наші протиповітряні сили. Була інформація, що США передадуть нам чотири комплекси NASAMS - вони дозволять забезпечити безпеку судноплавства на морському просторі України, - зазначив експерт.

Крім того, за його словами, у середньостроковій перспективі Україна може отримати літаки F-16, які можуть серьезно покращити безпеку у морі, атакувати ворожі кораблі тощо.

Експерт визнав, що для України наразі вкрай важливий розвиток надводного флоту, зокрема, невеликих мобільних катерів, здатних завдавати ударів по ворожих цілях в районі Кримського мосту та Новоросійська, де базується переважна більшість російських військових суден.

Він наголосив, що при виході на узбережжя Азова ЗСУ потрібно буде брати під контроль азовські порти та води.

Фахівець нагадав, що Азовське – внутрішнє море України та РФ, і Силам оборони вкрай важливо розробити стратегію щодо контролю цих вод.

Без наявності надводних сил це зробити неможливо, - визнає Риженко.

Він додав, що такі катери Україна могла б отримати від західних партнерів, а "зайти" ці малотоннажні кораблі повинні "не через протоку Босфор".

За словами фахівця, наразі є сучасні технології, які дозволяють певним чином, в тому числі протикорабельними ракетами, озброїти такі катери, які можуть бути навіть безекіпажними.

До речі, такі безекіпажні катери та дрони можуть виконувати протимінні та спостережливі функції. І це набагато дешевше ніж класичними катерами, та немає фактору людських втрат, - підкреслив Риженко.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?