Російські навчання біля берегів Ірландії загрожують життю морської фауни
Категорія
Світ
Дата публікації

Російські навчання біля берегів Ірландії загрожують життю морської фауни

Російські навчання біля берегів Ірландії загрожують життю морської фауни
Джерело:  online.ua

В Ірландії попередили, що плани Росії провести військово-морські навчання біля узбережжя країни є загрозою для рідкісних морських диких тварин.

Джерело: BBC

Росія загрожує китам

Військово-морські навчання мають відбутися приблизно в 240 км від південно-західного узбережжя Ірландії наступного місяця.

У листі до посла Росії в Ірландії Юрія Філатова молодший міністр Ірландії Малкольм Нунан сказав, що заплановані військові навчання викликають "глибоке занепокоєння".

Він зазначив, що вплив на ряд видів тварин може бути "руйнівним".

Нунан сказав, що, хоча точний характер запланованих навчань невідомий, підводні звуки, такі як військовий гідролокатор, "можуть мати руйнівні наслідки" для ряду видів, включаючи для рідкісних синів китів.

Міністр оборони Республіки Ірландія Саймон Ковені заявив, що навчання з бойовою стрільбою "не вітаються", але країна не має права зупинити їх.

Нунан додав, що гідролокатор може спричинити значні порушення слуху ссавців і "призвести до незворотних або навіть летальних травм".

Синій кит (фото - commons.wikimedia.org)

Група ірландських рибалок також заявила, що вони планують мирним шляхом зірвати військові навчання Росії.

Це дуже важливе місце, куди риба приходить на нерест... і ми не знаємо, що тут відбувається. Ми повинні мати право там ловити рибу, і якщо ми рибалимо там, то ці човни, ці військові кораблі не повинні влаштовувати військові ігри, – сказав Патрік Мерфі, виконавчий директор Ірландської організації виробників риби.

Поcол Росії в Ірландії назвав цю суперечку "дуже роздутою".

За його словами, заплановані навчання російських військово-морських кораблів «ні в якому разі не становлять загрози для Ірландії чи когось іншого» і що вони не мають на меті шкоди.

Він сказав, що будуть задіяні три-чотири кораблі, але він не знає, чи будуть використовуватися ракети чи підводні човни.

Немає чого турбуватися, хвилюватися чи переживати, і я детально пояснив це нашим ірландським колегам, - запенив посол.

Він також додав, що навчання стали частиною «пропагандистської кампанії» про нібито російську загрозу Європі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?