Російські спецслужби намагалися викрасти генерала елітних військ України
Категорія
Політика
Дата публікації

Російські спецслужби намагалися викрасти генерала елітних військ України

Російські спецслужби намагалися викрасти генерала елітних військ України
Джерело:  online.ua

Російські спецслужби в Україні планували силове викрадення генерала Сил спеціальних операцій. Плани агентів країни-агресора виявилися зірваними через комбінацію обставин. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сюжет ТСН.

За оприлюдненими даними, йдеться про вже колишнього командувача структури Ігоря Луньова. Працював над злочинною спецоперацією громадянин Росії Ігор Малога з позивним “Лідер”. Він робив спроби отримати секретну інформацію під виглядом волонтера від самого початку війни.

Намір полягав у виборі виконавця злочину серед українських військовослужбовців.

“Я підозрював, що він міг бути агентом російських спецслужб. Він цікавився 73-м центром: що виконує наш центр, де він дислокується, де проводяться операції”, - цитують журналісти колишнього офіцера 73-го морського центру ССО Олександра.

“Лідер” звітував про всі свої контакти куратору — офіцеру розвідки Вадиму Даутову, який представляв осередок ФСБ в окупаційному режимі на території Криму. Йому агент сам запропонував викрасти генерала Луньова, аби деморалізувати спецпризначенців, а самого офіцера вивезти до Чернігівської області.

Виконавцем мав би стати військовослужбовець, який був звільнений з лав ССО, однак не погодився зі своїм нібито безпідставним відстороненням. Утім, навіть попри спробу агентури зіграти на такій образі, ветеран війни на Донбасі, кавалер 5 орденів, не погодився таким чином помститися командуванню елітних військ. Також як “підкріплення” мотивації виконавцю запропонували 100 тисяч доларів.

Згодом куратори відмовилися від таких зухвалих планів через низку ризиків, пов’язаних з амбітністю завдання та ненадійністю частково завербованого військовослужбовця.

Нагадаємо, Ігор Луньов — командир підрозділу, який, зокрема, у 2014 році боронив Донецький аеропорт від агресора. У 2016 році він отримав посаду командувача ССО та зберігав її до серпня 2020 року.

Луньов став єдиним офіцером, який не привітав офіційним жестом Володимира Зеленського на його президентській інавгурації. Пізніше він пояснював це рефлекторною помилкою, в якій не варто шукати якийсь політичний сенс.

Як повідомляв ONLINE.UA, Служба безпеки України затримала одного з ватажків бойовиків на Донбасі. У 2014 році він приєднався до терористичної організації "ДНР", здійснював насильство стосовно полонених військовослужбовців Збройних сил України, а у 2015 році став так званим "заступником міністра інформації ДНР" — він відповідав за формування інформаційної політики та пропаганди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?