Російський дитячий омбудсмен визнала депортацію українських дітей до РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський дитячий омбудсмен визнала депортацію українських дітей до РФ

Російський дитячий омбудсмен визнала депортацію українських дітей до РФ
Джерело:  online.ua

Марія Львова-Бєлова, яка є уповноваженим з прав дитини у РФ, підтвердила, що уряд застосовує різноманітні методи для депортації українських дітей до Росії.

Джерело: ISW

Російський уряд використовує схеми для депортації українських дітей до РФ

Згідно зі звітом Інституту вивчення війни (ISW) від 10 березня, Марія Львова-Бєлова висловила свою думку у коментарі, який, можливо, був спрямований на спростування твердження Заходу про незаконність дій Росії щодо депортації українських дітей.

У повідомленні в Telegram, опублікованому 10 березня, Марія Львова-Бєлова звинуватила Захід у створенні штучної паніки у зв'язку з депортацією та примусовим усиновленням українських дітей. Вона також заявила, що діти прибули на окуповані території України та Росії "добровільно" та можуть повернутися до своїх родин.

Львова-Бєлова визнала, що російська влада відправила дітей з Херсонської, Запорізької та Харківської областей до "санаторії" та оздоровчих таборів в окупованому Криму та Краснодарському краї для "відпочинку" та захисту від військових дій. Вона також заявила, що 89 "дітей громадян України" буде повернуто до своїх родин після участі в таких програмах у Криму та Краснодарському краї.

Що відомо про розслідування депортації українських дітей

Як раніше повідомляв ISW, було зафіксовано подібні схеми вивезення дітей з України під виглядом програм відпочинку, а також затримання кількох дітей у Краснодарському краї та Криму для подальшого примусового усиновлення у російських сім'ях.
Згідно з незалежним розслідуванням Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету, з більш ніж 14 700 українських дітей, які були депортовані до Росії, лише 126 повернулися до України на січень 2023 року. Хоча Марія Львова-Бєлова заявляє, що деякі українські діти повертаються до своїх родин, це не скасовує той факт, що переважна більшість викрадених дітей не повертаються до України.

ISW продовжує дотримуватися думки про те, що примусова депортація та усиновлення українських дітей є очевидним порушенням Женевської конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього, а також є частиною ширшої кампанії з етнічної чистки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?