Історик пояснив, як Азербайджан та Туреччина загнали Путіна у глухий кут
Категорія
Політика
Дата публікації

Історик пояснив, як Азербайджан та Туреччина загнали Путіна у глухий кут

Історик пояснив, як Азербайджан та Туреччина загнали Путіна у глухий кут
Джерело:  NV

Російський історик та політолог Андрій Зубов звернув увагу на те, що очільник Кремля Володимир Путін й уся Росія залишилися біля розбитого корита назавжди зруйнованої імперії, про відновлення якої мріяв самдиктатор і на фантом якої він проміняв успішне майбутнє своєї країни. За словами експерта, це сталося тоді, коли була укладена мирна угода між Азербайджаном та Вірменією після кривавого конфлікту за Нагірний Карабах. Як відомо, саме тоді спалахнула суперечка — чи буде Туреччина гарантом цього миру нарівні з Росією чи ні. Команда Путіна запевняла, що ні, а Туреччина — що буде і вже є. Минулий місяць показав, що Путін помилявся, а Ердоган мав рацію. Туреччина стала гарантом ситуації на Південному Кавказі. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "НВ".

"Росія втратила Азербайджан. Епоха, що почалася Каспійським походом Валеріана Зубова і анексіями генерала Паскевича, відновлена переходом через Самур більшовиків у квітні 1920-го, ця двохсотрічна епоха завершилася. Азербайджан більше не частина Росії і не сателіт Росії. Як і в Громадянську війну 1918−1920 рр., він знову став союзником Туреччини", — наголосив Андрій Зубов.

Історик звернув увагу на те, що нині Ердоган став дуже сильним. Його армія — друга за потужністю серед країн НАТО, він надійно захищений від Росії і всіх її іржавих ракет Атлантичним договором. Це ще одна загроза для Путіна, з якою він уже не зможе вопратися.

"Найімовірніше, Ердоган зрештою зламає собі шию зі своїми амбіціями. Але це буде точно не завтра. А поки він набирає міць, і є всі підстави вважати, що на світовій шахівниці Путін йому тотально програв. Причому цей програш тільки починає відчуватися. Адже за Азербайджаном маячить Дагестан, Чечня, Кабарда, Адигея, Крим… Так, той самий Крим, який Ердоган не визнав і ніколи не визнає російським", — зазначив політолог.

На переконання Зубова, нещодавній парад у Баку — це не стільки святкування перемоги над Вірменією, це святкування нового геополітичного союзу, в якому для Росії вже немає місця.

"Помилка Путіна, який обрав вектором розвитку ностальгію за "найбільшою катастрофою ХХ століття — розпадом СРСР", призвела його за 15 років у глухий кут", — підсумовує експерт.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Ердоган попередив світ про те, що конфлікт за Карабах ще не закінчений.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?