Російський науковець вербував громадян Куби на війну проти України
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський науковець вербував громадян Куби на війну проти України

Російський науковець вербував громадян Куби на війну проти України
Джерело:  online.ua

Кубинське видання Cubanet дослідило, що російський історик Володимир Шкунов вербував кубинських молодиків на службу в армії РФ під приводом роботи на будівництві.

Джерело: Cubanet

Російський науковець вербував громадян Куби на війну проти України

За даними видання, яке опитало хлопців, вони отримували повідомлення у Messenger з пропозицією роботи на будівництві, за якою приховувалась участь у війні проти України.

З понад десятка опитаних на пропозицію погодились не всі. А ті, хто погодився, розповіли, що пройшли спеціальну підготовку з піхоти та бойових мистецтв. Їх також запрошували на розмову про дружбу між Кубою та Росією, яку провели кубинські військові.

Особи, який опитало CubaNet підтвердили, що перед тим, як їх завербували як найманців у збройні сили РФ, вони служили в кубинській армії.

Історик Володимир Шкунов – провідний науковий співробітник Поволзької філії Інституту російської історії РАН та член Експертної ради при уряді РФ. З 2021 року він керує у фейсбуці групою "Росія для кубинців".

Відомий шахрай з Німеччини курував російських шпигунів

Колишнього директора платіжної компанії Wirecard Яна Марсалека підозрюють у фінансуванні та керівництві російською агентурною мережею, яка займалася шпигунством у Британії.

За версією слідства, з 30 серпня 2020 року до 8 лютого 2023 року Ян Марсалек домовився збирати інформацію, яка прямо або побічно корисна ворогові і тим самим завдає шкоди інтересам і безпеці Великої Британії.

Головою шпигунського угруповання називають Русева. У серпні 2023 року ЗМІ встановили, що він допомагав Марсалеку.

У LinkedIn Русева зазначено, що він володіє лондонською IT-компанією, яка, зокрема, надає послуги цифрового стеження.

Йдеться про громадян Болгарії, яких нещодавно затримали в Британії. Обвинувачені стежили за людьми, яких переслідувала російська влада. Стеження здійснювалося в європейських країнах, проте основна робота велася у Великій Британії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?