У Британії затримали громадян Болгарії. Їх підозрюють у шпигунстві на РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

У Британії затримали громадян Болгарії. Їх підозрюють у шпигунстві на РФ

У Британії затримали громадян Болгарії. Їх підозрюють у шпигунстві на РФ
Джерело:  online.ua

У Великій Британії затримали п'ятьох підозрюваних у шпигунстві громадян Болгарії. Ймовірно, вони працювали на користь Росії.

Джерело: Sky News

Британія затримала російських шпигунів

Королівська прокуратура Британії повідомила, що п'ятьом громадянам Болгарії будуть пред'явлені звинувачення за підозрою у шпигунстві на користь Російської Федерації.

За даними видання, п'ятьом громадянам Болгарії пред'являть звинувачення у змові з метою шпигунства.

Серед них троє чоловіків і дві жінки:

  • Орлін Русєв, 45 років;

  • Бізер Джамбазов, 41 рік;

  • Катрін Іванова, 31 рік;

  • Іван Стоянов, 31 рік;

  • Ваня Габерова, 29 років.

Керівник Управління з боротьби з особливо небезпечними злочинами та тероризмом ГПУ Нік Прайс, заявив, що їм буде пред'явлено звинувачення у "змові з метою збору інформації, призначеної для прямого або опосередкованого використання ворогом з метою, що завдає шкоди безпеці та інтересам держави, в період з 30 серпня 2020 року по 8 лютого 2023 року".

У лютому Русєву, Джамбазову та Івановій вже були висунуті звинувачення у володінні фальшивими документами, що посвідчують особу, з неправомірними намірами.

Звинувачення були висунуті після розслідування, проведеного столичною поліцією.

Заарештовані у Великій Британії російські шпигуни жили біля бази ВПС

Обвинувачені у шпигунстві на користь Росії є громадянами Болгарії та були затримані в лютому у Великій Британії, і з того часу перебувають під вартою.

Відомо, що 45-річний Орлін Русєв, 41-річний Бізер Джамбазов і його 31-річна подруга Катрін Іванова були затримані під час серії рейдів, проведених розвідкою в Лондоні і Норфолку.

Близько 10 років усі троє були пов’язані з квартирою на заході Лондона, розташованою неподалік військової бази Королівських військово-повітряних сил “Нортолт”.

Члени королівської сім’ї регулярно користуються цією базою для польотів за кордон, а також нею часто користуються міністри та лідери іноземних держав. Арешти відбулися після тривалого контррозвідувального розслідування, яке проводив Скотланд-Ярд, – йдеться в матеріалі.

За словами одного із сусідів по вулиці Нортолт, Джамбазов запевняв, що працює на Інтерпол. Болгарин також намагався встановити велику супутникову антену на боковій стороні будинку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?