Директор ФБР розповів про кількість шпигунів РФ у США
Категорія
Світ
Дата публікації

Директор ФБР розповів про кількість шпигунів РФ у США

Директор ФБР розповів про кількість шпигунів РФ у США
Джерело:  online.ua

Директор ФБР Крістофер Рей заявив, що чисельність російських шпигунів у США залишається "занадто великою", попри всі спроби їх викорінити.

Джерело: The Hill

Директор ФБР розповів про кількість шпигунів РФ у США

Традиційна російська загроза контррозвідки залишається помітною, — заявив Рей під час заходу, який проводили в Міжнародному музеї шпигунства в центральній частині Вашингтона.

За його словами, слід російської розвідки, тобто російських офіцерів розвідки все ще помітний у США.

Це те, на що ми постійно натикаємося, ми намагаємося заважати їм будь-якими можливими способами, — сказав він.

Керівник ФБР зазначив, що останніми роками Вашингтон домігся значних успіхів у цьому плані, але все ж згадав про те, що в американській розвідспільноті розуміють, що слід Москви у США "непомірно великий", а сфера інтересів цих осіб розширюється.

Тим, кому потрібно нагадати, у чому полягають інтереси Росії, він порадив поглянути на те, що відбувається в Україні.

Тому ми ніколи не випускаємо з уваги тієї обставини, що це ті самі люди, які пов'язані з усіма цими жахливими діяннями й агресією в Україні, — зазначив Рей.

За його словами, Росія також використовує кур'єрів (cut-outs), які працюють без прямих контактів з агентурною мережею і діють як посередники між агентами в шпигунських операціях. Він нагадав про Ектора Алехандро Кабрера-Фуентеса, мексиканця, якого влада США заарештувала 2020 року за підозрою в шпигунстві в інтересах Москви.

Заарештовані у Великій Британії російські шпигуни жили біля бази ВПС

Обвинувачені у шпигунстві на користь Росії є громадянами Болгарії та були затримані в лютому у Великій Британії, і з того часу перебувають під вартою.

Відомо, що 45-річний Орлін Русєв, 41-річний Бізер Джамбазов і його 31-річна подруга Катрін Іванова були затримані під час серії рейдів, проведених розвідкою в Лондоні і Норфолку.

Близько 10 років усі троє були пов’язані з квартирою на заході Лондона, розташованою неподалік військової бази Королівських військово-повітряних сил “Нортолт”.

Члени королівської сім’ї регулярно користуються цією базою для польотів за кордон, а також нею часто користуються міністри та лідери іноземних держав. Арешти відбулися після тривалого контррозвідувального розслідування, яке проводив Скотланд-Ярд, – йдеться в матеріалі.

За словами одного із сусідів по вулиці Нортолт, Джамбазов запевняв, що працює на Інтерпол. Болгарин також намагався встановити велику супутникову антену на боковій стороні будинку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?