Роскосмос втратив мільярдні контракти через санкції США
Категорія
Світ
Дата публікації

Роскосмос втратив мільярдні контракти через санкції США

Роскосмос втратив мільярдні контракти через санкції США
Джерело:  online.ua

Європейські замовники відмовилися від запусків супутників на російських ракетах через санкції США. Глава Роскосмосу Дмитро Рогозін скаржиться на втрачені контракти і мільярдні збитки.

Джерело: ТАСС

Рогозін називає санкцціі США "підлими" і "незаконними". Він визнає, що вони потужно вдарили по російській космічній галузі - іноземні компанії відмовилися постачати в Росію комплектуючі, а через обмеження доступу до технологій Роскосмос не може виконати в термін низку держзамовлень.

Санкції США проти Роскосмоса

США ввели санкції проти Роскосмоса в грудні 2020 року. Під обмеження потрапили Ракетно-космічний центр "Прогрес", який виробляє ракети "Союз", і головний науковий інститут Роскосмоса ЦНДІ. Крім того, кілька років тому Пентагон ввів заборону на використання російської космічної техніки після 31 грудня 2022 року для запуску супутників, які планується використовувати для надання послуг американським військовим.

Йдеться про відмову від закупівлі двигунів РД-180, які в США постачає російський "Енергомаш" - їх використовують в запусках ракет сімейства Atlas. Росія у відповідь на санкції США не відмовилася від їх експорту, оскільки продаж цих двигунів становить третину загальної виручки підприємства. Коли США відмовляться від них, що "Енергомаш" втратить до 13 млрд рублів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?