Байден зробив несподівану заяву про розміщення військ США в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден зробив несподівану заяву про розміщення військ США в Україні

Байден зробив несподівану заяву про розміщення військ США в Україні
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден заявив у середу, що розміщення американських військ на території України для запобігання потенційному вторгненню Росії «не розглядається», оскільки напруженість між Москвою та Вашингтоном трохи знизилася після віртуального саміту цього тижня.

Джерело:  ReutersBBC

Виступаючи перед репортерами у Білому домі, Байден висловив сподівання, що до п'ятниці буде оголошено про зустрічі на високому рівні з Росією та основними союзниками по НАТО для обговорення «заклопотаності Москви щодо НАТО в цілому» та можливості «зниження температури» вздовж східного фронту».

Сполучені Штати висловлюють занепокоєння з приводу нарощування російської військової могутності біля України, але Москва заперечує свій намір вторгнутися в Україну і в свою чергу заявляє про поступове розширення НАТО на схід.

Байден сказав, що Сполучені Штати мають моральне та юридичне зобов'язання захищати союзників по НАТО у разі нападу, але це зобов'язання не поширюється на Україну.

«Це не обговорюється», - сказав Байден, коли його запитали, чи будуть війська США використовуватися для запобігання вторгненню Росії в Україну.

Це залежатиме від того, що робитимуть і інші країни НАТО... Але ідея, що Сполучені Штати збираються в односторонньому порядку застосувати чинність для протидії вторгненню Росії в Україну, зараз не... обговорюється.

– Джо Байден

Він сказав, що ясно дав зрозуміти Путіну під час їхніх переговорів у вівторок, що якщо Росія вторгнеться в Україну, будуть економічні наслідки, як ніколи раніше, і що він упевнений, що Путін зрозумів це повідомлення.

Байден попередив Путінапро "рішучі економічні санкції"

Байден попередив Путіна у вівторок, що Захід накладе на Москву «рішучі економічні та інші заходи» у разі її вторгнення, тоді як Путін зажадав гарантій, що НАТО не розширюватиметься на схід.

У своїх перших публічних коментарях після бесіди з Байденом Путін назвав «провокацією» постановку питання про те, чи Росія планує атакувати Україну, і знову звинуватив Київ і НАТО в загрозі безпеці Росії.

Нас не може не турбувати перспектива можливого вступу України до НАТО, тому що за цим, безсумнівно, буде розміщення там військових контингентів, баз та озброєнь, які нам загрожують.

– Джо Байден

За його словами, відмова від відповіді з боку Росії буде "злочинною бездіяльністю". «Ми працюємо виходячи з припущення, що наші побоювання принаймні цього разу будуть почуті».

Байден має поговорити з президентом України Володимиром Зеленським сьогодні, у четвер, щоб обговорити нарощування російської військової могутності, а потім зателефонувати лідерам так званої бухарестської дев'яти східноєвропейських союзників по НАТО, повідомив Білий дім.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?