Розписати Маріуполь петриківкою: як місто стало символом трансформацій
Категорія
Культура
Дата публікації

Розписати Маріуполь петриківкою: як місто стало символом трансформацій

Розписати Маріуполь петриківкою: як місто стало символом трансформацій
Джерело:  online.ua

Маріуполь — великий промисловий центр на Сході України, який у 2014 році став символом міських трансформацій. Після звільнення міста від проросійських бойовиків місцеві мешканці переосмислюють свій дім, а його культурне середовище стрімко розвивається.

Джерело:  Ukraїner

Відродження за допомогою петриківського розпису

Видання звертає увагу на те, що новий культурний простір Маріуполя, що гуртує громаду міста в оздобленому петриківським розписом храмі.

"Будівля храму Петра Могили та собору Успіння Пресвятої Богородиці — це єдина церква в Україні, яку повністю розписали традиційним українським орнаментом. Будувати їх почали в 1998 році. 23 роки тому парафія викупила будівлю колишнього управління морського пароплавства і почала її реконструкцію. Роботи тривають і досі, оскільки фінансуються з благодійних пожертв. У двоповерховій будівлі розміщено два храми. Нижній — Святителя Петра Могили — требний, а над ним — кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці, де проводять урочисті служби", - пише видання.

Фото — Катя Акварельна

У 2017 році в архиєпископа Донецького і Маріупольського Сергія (Горобцова) виникла ідея розписати храми українським орнаментом, та реалізувати її відразу не вдалося. Згодом маріупольський волонтер Кирило Долімбаєв, який привозив продукти у соціальну їдальню при церкві Святителя Петра Могили, зголосився допомогти із втіленням задуму. Кирило написав пост у Facebook із закликом зібрати кошти на цей проєкт. Понад 350 меценатів зібрали близько 10 тисяч доларів менш ніж за 3 місяці.

Зробила ескіз і розписала екстер’єр храму майстриня петриківського розпису Ольга Черьомушкіна. За це авторка проєкту отримала диплом Книги рекордів України. Тепер елементи петриківки планують використати і для оздоблення інтер’єру.

"Це приверне увагу і до української культури, і до української Церкви, і взагалі до Маріуполя і України. Я думаю, все зрозуміється з часом: що це дасть і що це несе", — зазначає Ольга Черьомушкіна.

Відразу після завершення зовнішнього оздоблення храму громада почала працювати над створенням школи бандури та українського живопису імені Василя Сліпака. Навчальний центр при недільній школі відкрили на початку 2021-го. Онлайн-уроки з петриківського розпису проводить Ольга Черьомушкіна, є курси вишивання, вивчення іноземних мов.

Фото — Катя Акварельна

Наступним етапом, який для себе визначила громада, стане створення меморіалу загиблим воїнам ООС та бібліотеки україномовної літератури імені Василя Стуса у приміщенні храму. Волонтери та парафіяни збирають кошти на ремонт, книжки їм надсилають з усієї України.

Нагадаємо, Ukraїner — волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну та презентує її у світі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?