Розпочнеться відвертий шантаж - Польща безжально розкритикувала лідерів ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Розпочнеться відвертий шантаж - Польща безжально розкритикувала лідерів ЄС

Розпочнеться відвертий шантаж - Польща безжально розкритикувала лідерів ЄС
Джерело:  online.ua

У неділю, 19 липня, в Брюсселі проходить третій день саміту ЄС, який раптово продовжили через жорсткі розбіжності лідерів ЄС. На порядку денному у європейських політиків стоять питання прийняття довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки в розмірі понад 1 трлн євро і розподілу фонду відновлення економіки. Світові лідери не можуть прийти до компромісу з багатьох питань. Проти бюджету на нових умовах виступає також Польща. Польський прем'єр-міністр Маттеуш Моравецький вважає неприйнятним новий механізм щодо заморожування виплат для країн ЄС, які порушують верховенство права. Проти подібних фінансових покарань виступає і Угорщина. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

"Є дуже загальна норма щодо верховенства права, якою, як ми добре це бачили в Польщі за останні кілька років, сильно зловживали. З такою спільною умовою ми не можемо погодитися. Це інструмент в руках сильніших країн, які можуть почати шантажувати інші країни" , - заявив Моравецький, підкресливши, що Польща не погодиться з цим.

Як відомо, ініціатором введення нового механізму фінансового покарання країн ЄС виступили Нідерланди. Ця пропозиція, крім Польщі, викликала обурення і у прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який публічно заявив, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте його ненавидить.

"Я не знаю, з якої особистої причини прем'єр-міністр Нідерландів ненавидить мене або Угорщину, але він так різко нападає і ясно дає зрозуміти, що, на його думку, Угорщина не поважає верховенство права і повинна отримати фінансове покарання. Ця його позиція є неприйнятною, тому що немає рішення про те, яка ситуація з верховенством права в Угорщині", - зазначив Орбан, заявивши, що його країна сперечається з Нідерландами з цього питання.

Важливо відзначити, що офіційно саміт повинен був завершитися напередодні, але лідери ЄС так і не досягли прогресу на переговорах і вирішили провести третій день переговорів. Йдеться про питання прийняття семирічного бюджетного плану ЄС на 2021-2027 роки обсягом 1,074 трлн євро і створення фонду відновлення економіки Євросоюзу після пандемії, в який, згідно з проектом Єврокомісії, планувалося залучити 750 млрд євро позикових коштів із зобов'язанням для країн ЄС виплачувати їх до 2056 року. Але план з порятунку від кризи опинився під загрозою - північні країни єврозони на чолі з Нідерландами дотримуються жорсткої позиції і наполягають на тому, що загальна сума повинна складатися переважно з позик. З ними не погоджуються Німеччина, Франція, Італія, Іспанія та країни Східної Європи, які підтримують виділення коштів виключно у вигляді допомоги найбільш постраждалим від COVID-19 країнам.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Макрон звернувся до світових лідерів з гучним закликом підтримати план порятунку Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?